Ministrul de stat pentru coordonarea mediului de afaceri, George Copos, s-a pronuntat in favoarea introducerii conventiilor civile si raspunderii angajatilor. Ca proaspat ministru de stat pentru coordonarea mediului de afaceri si activitatii IMM-urilor, George Copos are in plan modificarea Codului Muncii, noua forma a actului normativ urmand sa fie stabilita pana la sfarsitul lunii iunie.
Vicepremierul s-a pronuntat, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, in favoarea introducerii conventiilor civile si a raspunderii angajatilor, precum si pentru cresterea calificarii si a moralei muncii. Actualul Cod al Muncii a intrat in vigoare in martie 2003, dupa lungi dezbateri. Investitorii si patronatele au cerut amendarea acestuia, argumentand ca anumite prevederi pot avea ca efect scaderea productivitatii muncii, cresterea fiscalitatii si a ponderii lucrului la negru.

DISCUTII. Noul presedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Silviu Lucian Boghiu, a precizat ca Ministerul Muncii lucreaza in prezent la modificarea actului normativ, iar discutiile pe aceasta tema, la care participa si reprezentanti ai sindicatelor, sunt intermediate de Consiliul Economic si Social. Reprezentantii Blocului National Sindical s-au intalnit ieri cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit BNS, premierul si-a mentinut angajamentul ca Guvernul nu va incerca sa modifice Codul Muncii prin ordonanta de urgenta. In perioada imediat urmatoare, vor avea loc discutii tripartite sub patronajul ministrului Muncii, Gheorghe Barbu. Propunerile de modificare agreate de comun acord de confederatiile sindicale, structurile patronale reprezentative si reprezentantii Ministerului Muncii vor fi inaintate Parlamentului la inceputul lunii martie 2005.

ALTE SCHIMBARI

George Copos a adaugat ca isi propune, de asemenea, modificarea legilor privind functionarea CES, infiintarea si functionarea IMM-urilor, a Legii asociatiilor profesionale si a patronatelor, precum si a reglementarilor privind descentralizarea administratiei publice. Totodata, ministrul de stat va urmari unificarea confederatiilor si a organizatiilor patronale intr-o structura unitara. Copos s-a pronuntat, de asemenea, impotriva evaziunii fiscale.

"Va exista toleranta zero fata de coruptie si evaziune fiscala si vor fi luate masuri drastice impotriva celor care lucreaza in economia necontabilizata", a declarat Copos. El a apreciat ca economia subterana din Romania reprezinta peste 35% din Produsul Intern Brut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri