Pentru persoanele ale caror venituri sint reprezentate de drepturile de proprietate intelectuala, impozitul unic de 165 se aplica doar la momentul globalizarii venitului, adica la sfirsitul unui an financiar. Ordonanta prin care impozitul pe venit se uniformizeaza stabileste ca, in timpul anului, persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala platesc un impozit lunar de 105 din venitul brut. In categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala sint incluse veniturile obtinute din valorificarea brevetelor de inventie, desene sau modele, mostre, marci de fabrica si comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor.

Conform specialistilor din Ministerul Finantelor, o persoana care traieste din drepturi de proprietate intelectuala are obligatia sa verse la fisc, lunar, 10% din venitul brut, fata de 15%, cit era obligata sa vireze anul trecut. Venitul sau net reprezinta 90% din venitul brut deoarece ordonanta privind cota unica de impozit elimina si cheltuielile profesionale de 15% deductibile in anii trecuti. Veniturile brute obtinute, pentru care s-a platit impozit lunar de 10%, se totalizeaza dupa 12 luni. Din suma obtinuta se scad cheltuielile deductibile la care au dreptul, cheltuieli care in 2005 sint de 40% din venitul brut, fata de 605 in anii anteriori. Diferenta dintre venitul brut obtinut si cheltuielile deductibile constituie venitul supus impozitarii. Acesta este impozitat global cu 16%, iar valoarea obtinuta se compara cu sumele platite drept impozit anticipat in timpul anului.

Cei care au platit in timpul anului sume mai mici vor fi nevoiti ca, la regularizare, sa mai scoata bani din buzunar, cei care, dimpotriva, au platit mai mult (in cele 12 luni a scazut valoarea drepturilor negociate) vor astepta sa primeasca diferentele de bani. In cazul drepturilor de proprietate intelectuala stabilite pentru crearea unor lucrari de arta monumentala, valoarea cheltuielilor deductibile este de 50%. Calculul impozitului global datorat la sfirsitul unui an este similar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri