Romania se claseaza pe penultimul loc in UE intre tarile care au reusit sa atraga fonduri europene pentru proiecte de infrastructura, energie sau ocupare aferente perioadei 2007-2013, respectiv 14,1% din alocarea totala de 19,6 miliarde de euro, cel mai prost la acest capitol stand Grecia.
Potrivit EUobserver, care citeaza un raport preliminar al Comisiei Europene (CE), economiile cu probleme precum Grecia si Romania au absorbit cele mai putine fonduri structurale pentru aceste domenii prioritare, printre dificultati numarandu-se imposibilitatea acestor tari de a asigura cofinantarea pentru aceste proiecte majore, potrivit CE, citeaza NewsIn.

In primii trei ani ai perioadei, Grecia a atras numai 11,9% din alocarea totala de 20,4 miliarde euro, care este valabila pana in 2013.
Pentru Grecia, care a fost in ultimele luni in centrul dezbaterilor din UE, ca urmare a unui deficit bugetar foarte mare, ce ameninta stabilitatea zonei euro, liderii europeni au aprobat un mecanism de sprijin axat pe imprumuturi bilaterale de la tarile din zona euro si de la Fondul Monetar International.

Romania, care tinteste sa devina membra a zonei euro in 2015, a primit deja un imprumut de aproape 20 miliarde euro de la FMI si Comisia Europeana, pentru a face fata problemelor generate de criza economica globala.

Alte tari din estul Europei care nu au reusit inca in primii trei ani ai perioadei 2007-2013 sa atraga sume importante din fondurile nerambursabile sunt Polonia, cu numai 19,5% din alocarea de 67,2 miliarde euro, Bulgaria si Slovacia.

Pana in prezent, cel mai bine la capitolul atragerii de fonduri pentru proiecte de infrastructura, energie si ocupare sta Belgia, cu o pondere de 61,1% din totalul alocarii, desi suma este mult mai mica, de numai 2,2 miliarde euro pentru cei sapte ani. Olanda, Estonia si Irlanda au reusit sa absoarba peste jumatate din fondurile alocate.

Finantarile nerambursabile de la UE vizeaza ajutarea regiunilor mai sarace sa-si imbunatateasca infrastructura deficitara si sa creasca accesul la internet, precum si sa stimuleze ocuparea. Insa, una dintre masurile solicitate atat de CE, cat si FMI se refera la reducerea cheltuielilor publice si redimensionarea administratiei, fapt ce se traduce printr-o capacitate administrativa mai scazuta de a selecta proiecte si mai putini bani pentru cofinantarile cerute statelor membre.

"Politica regionala nu inseamna caritate, incercam sa promovam investitiile in structurile locale si regionale. Este nevoie de intarirea responsabilitatii institutionale pentru cofinantare", a declarat comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn.

Premierul Boc anunta ca in acest an guvernul are ca prioritate atragerea a 4,3 miliarde euro din fondurile europene. Potrivit unui document obtinut de NewsIn la inceputul lunii februarie, Guvernul estima ca Romania va atrage 1,05 miliarde euro pana in noiembrie 2010 ca plati pentru proiecte derulate cu bani europeni in domeniile transporturi, mediu, competitivitate economica, dezvoltare regionala, asistenta tehnica, resurse umane si imbunatatirea capacitatii administrative.

Miercuri, Comisia Europeana a suspendat platile catre Autoritatea de Management al Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) pana in luna aprilie, in urma unui control facut la sfarsitul anului trecut. In februarie, expertii CE au trimis un set de recomandari, urmand sa revina in aprilie pentru a evalua impactul acestora.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri