Costul total al unui camin studentesc cu o capacitate de cazare de 100 de paturi, fara a lua in calcul pretul terenului si cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor, este de aproape 1,1 milioane euro, echivalent cu 546 euro/mp, potrivit standardelor de cost elaborate de MECTS.
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a fixat ca referinta pentru stabilirea standardelor de cost o cladire cu o suprafata desfasurata de 250 mp si o suprafata construita de 410 mp, "construita pe structura mixta (stalpi si grinzi), cu pereti interiori de caramida, pardoseli cu mocheta in camere, gresie pe holuri si spatii umede, ferestre PVC si usi tip MDF cu toc metalic, centrala termica proprie si conectarea la energie electrica si apa prin racord la reteaua publica".

Caminul este prevazut cu camere de dormit cuplate cu grupuri sanitare, oficii, receptie, birou administrator, depozit de rufe si centrala termica.

La stabilirea costului total "s-au luat in calcul preturile la nivelul lunii ianuarie 2010 pentru materiale, utilaje si transport, salariul mediu brut pe ramura comunicat de INS la nivelul anului 2009 pentru manopera, un profit obtinut de dezvoltator de 5% si alte cheltuieli indirecte in limita maxima de 10% si transportul materialelor pe o distanta de 10 km".

Actul normativ prevede ca pretul de referinta pentru constructia caminului poate fi mai mare de 546 euro/mp daca imobilul este amplasat intr-o zona cu risc seismic ridicat sau intr-o zona cu o clima capricioasa, potrivit NewsIn.

"Cresterea costului unitar datorata, in principal, influentei zonei seismice si climatice de calcul al amplasamentului investitiei, precum si caracteristicilor geomorfologice ale terenului de fundare diferite fata de caracteristicile investitiei de referinta se justifica distinct in documentatia pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei", se arata in document.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri