Castigul mediu brut din sectorul bugetar este, pe timp de criza si recesiune, mai mare cu 24% fata de cel din sectorul privat, insa tot bugetarii sunt cei care se opun unei reducerei salariale de 25%, care practic ar echilibra raportul castigurilor din cele doua sectoare.
Salariile medii ale bugetarilor sunt cu 24% mai mari decat cele ale angajatilor din sectorul privat, in ciuda faptului ca statul are probleme importante in finantarea deficitului bugetar, care a ajuns la 1,5% din Produsul Intern Brut la finalul primului trimestru din 2010.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a subliniat ieri ca Romania risca sa nu mai gaseasca fluxurile financiare care sa finanteze deficitul bugetar. Deficitul risca sa ajunga la 10% din PIB daca nu se iau masuri de reducere, ceea ce ar inseamna inca 30% din cheltuieli. "Din o luna, practic, statul are bani doar pentru 20 de zile, iar pentru restul de 10 zile trebuie sa se imprumute", a explicat Isarescu.

In sistemul public sunt angajati 1.360.376 bugetari, conform cifrelor prezentate de guvern, in timp ce in sectorul privat exista 2.942.224 angajati. Astfel, numarul total de salariati din economie este de 4.302.600, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica in buletinul aferent lunii martie 2010.

La nivel de economie, castigul salarial mediu brut a fost de 1.940 de lei in luna februarie, potrivit informatiile publicate de INS, nivelul castigului mediu din luna martie (2.074 lei) nefiind tocmai relevant deoarece a fost influentat de primele acordate de companii cu ocazia sarbatorilor de Paste. In timp ce la nivelul economiei castigul mediu este de 1.940 de lei, statul a bugetat pentru 2010 acordarea unui salariu mediu brut lunar in valoare de 2.239 de lei.

Castigul salarial mediu brut in sectorul privat este de aproximativ 1.800 de lei, potrivit unor calcule realizate de Wall-Street, fiind mai redus decat cel din sectorul bugetar. In economie sunt platite lunar, in medie, salarii de 8,34 miliarde lei, din care 3,04 miliarde lei in sectorul bugetar si 5,3 miliarde lei in sectorul privat, ceea ce conduce la un castig mediu brut de 1.800 de lei pentru salariatii din companiile private.

"Nu este justificata o asemenea diferenta. Un criteriu dupa care se determina salariile este productivitatea, dar in sistemul public nu exista indicatori clari care sa masoare performanta angajatilor. Daca ar exista asemenea indicatori atunci si restructurarile din sectorul public ar fi mult mai usor de realizat", explica Ovidiu Vilceanu, general manager al companiei de resurse umane Sales Consulting.

Totusi, trebuie mentionat faptul ca mediile salariale nu sunt in totalitate relevante deoarece in sectorul bugetar exista numeroare salarii foarte ridicate, media fiind si ea ridicata. Insa, pe de alta parte, si in sectorul privat multe venituri sunt acordate si pe baza de evaziune.

Economistii avertizau inca din perioada de boom economic a Romaniei (2003-2008) ca salariile cresc mai rapid decat productivitatea muncii, fapt ce va pune presiune pe cheltuieli, in special pe cele din sectorul public.

Intre timp, sectorul privat, desi a fost cel care s-a restructurat puternic in 2009, continua sa beneficieze de un castig salarial mediu mai redus, iar bugetarii sunt platiti, in medie, cu 24% mai mult.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri