Salarii bugetari vs mediul privat: ce diferență este estimată între cele două sectoare anul viitor

În cadrul prognozei ce urmărește principalii indicatori macroeconomici, varianta de vară 2020, Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează faptul că angajații din privat ar urma să aibă un salariu mediu brut aproape la jumătate față de cel înregistrat în sectorul bugetar, anul următor.

Conform datelor publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, salariul mediu brut al angajaților din sistemul bugetar este estimat la 7.141 de lei în 2021, față de 5.078 de lei, suma pe care o prevăd pentru angajații din sectorul privat.

Salariile din sectorul public cresc proporțional cu vechimea în muncă, conform mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare, în timp ce mediul privat suferă o lovitură puternică în majoritatea sectoarelor din cauza efectelor pe care restricțiile impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19 le are.

Pentru anul în curs Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează un salariu mediu brut de 6.836 de lei pentru bugetari și de 4.715 lei pentru mediul privat.

Fondul Monetar Internațional estimează o contracție a economiei românești de 4,8% în anul 2020, urmând ca în 2021 aceasta să înregistreze o creștere de 4,6%.

Citeste si:
Premierul Orban l-a demis pe seful Comisiei Nationale de Prognoza
Premierul Orban l-a demis pe...

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri