Licitatia pentru contractul de parteneriat public-privat pentru autostrada Targu Neamt-Iasi a fost lansata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SICAP) de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Autostrada va avea 68 de kilometri si va costa un miliard de euro.

Autostrada Targu Neamt - Iasi se desfasoara pe teritoriul judetului Iasi si are o lungime de 61 km la care se adauga 7 km reprezentand bretelele nodurilor DN28 si Km 61+000, bretele ce vor fi, de asemenea, la profil de autostrada. Lungimea totala a traseului construit la profil de autostrada va fi de 68 km.

Autostrada face parte din Coridorul V, ce constitue legatura Moldovei cu Transilvania si Europa, reprezinta parte din conexiunea est - vest a Romaniei.

Termenul limita pentru primirea ofertelor este 3 iulie 2019. Data estimata a expedierii invitatiilor de prezentare a ofertelor sau de participare catre candidatii selectati este de 26 iulie. Data de deschidere a ofertelor este 26 august 2019.

La finalul lunii martie din 2019, Guvernul a aprobat studiul de fundamentare pentru proiectul de investitii in parteneriat public-privat „Autostrada Targu-Neamt - Iasi”.

La finalul lunii decembrie a anului trecut, Comisia Nationala de Prognoza a publicat pe site-ul oficial studiul de fundamentare pentru autostrada Targu Neamt – Iasi, ce va fi realizata printr-un parteneriat public – privat (PPP). Potrivit documentului, investitia este estimata la peste un miliard de euro (1,001 miliarde euro constructia, costuri sisteme de taxare – 12 milioane euro, costuri sisteme de securitate – 2 milioane euro), suma ce ar trebui asigurata de partenerul privat (firma) care va intra in parteneriat cu statul roman.

Dupa constructia autostrazii, care va dura 4 ani, beneficiarul privat (firma) va opera autostrada timp de 2 de ani. Partenerul public va fi Ministerul Transporturilor, prin Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Potrivit proiectului, taxa de utilizare a autostrazii care va fi platita de un autoturism la 100 km de autostrada parcursi este de 6,3 euro fara TVA, calculata in functie de distanta parcursa de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plateste, pentru fiecare 100 km autostrada 8,8 euro fara tva, iar pentru un HGV si un autobuz se plateste 12,6 euro fara tva. Nivelul taxei poate fi supus indexarii, la data de 01 martie a fiecarui an, proportional cu rata de crestere a salariului mediu net din anul anterior.

Sursa foto: LIUSHENGFILM/SHUTTERSTOCK

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri