Recuperarea economică din 2021 va continua pe întregul parcurs al anului și se estimează o creștere de până la 4.2%, după o scădere de 5% anul trecut. Pe fondul majorării prețurilor și bunurilor de consum cu 2.1% în 2020, este de așteptat o intensificare a consumului în 2021. Acest trend, corelat cu un potențial succes al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 indică o reluare completă a activității în mai toate sectoarele economiei, inclusiv în domenii precum HoReCa, entertainment și cultură, arată Adecco România, cea mai importantă companie de recrutare de personal în regim temporar din piața locală.

„Ne așteptăm ca odată cu revenirea să crească consumul și să crească la un nivel mai ridicat decât data trecută, să avem solicitări între atragerea de candidați. E drept, există o mică diferență, nevoile de angajare sunt diferite acum (...) În zona de servicii nevoile s-au schimbat și competențele sunt puțin diferite față de perioada anterioară.

Dacă ar fi să mă gândesc la ceea ce s-a schimbat foarte mult, este digitalizarea în zona de servicii, call-centere, activitate comercială, field marketing. Aici lucrurile s-au schimbat, voit sau nevoit, digitalizarea a crescut aici enorm de mult”, a declarat Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria, în cadrul unei conferințe.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești cea de-a zecea ediție a evenimentului HR 2.0. - O nouă eră a muncii. Te poți înscrie AICI, gratuit!

2021, creșteri pentru sectorul privat și incertitudini în aparatul bugetar

În ceea ce privește angajările, 2021 a început foarte energic, spun reprezentanții companiei. Cele mai multe creșterile ale solicitărilor s-au înregistrat în domenii care în mod normal aveau nevoi mai mari în această perioadă cum sunt retailul, domeniile tehnice, automotive, farmaceutic, logistică și transport, precum și din alte arii de activitate mai puțin active: medical și asistență medicală, educațional. Pentru aceste domenii este previzionată o creștere până la finalul anului, atât din partea companiilor din țară, cât și cele din UE.

„Salariul mediu brut va crește constant în sectorul privat, dar există încă multă incertitudine cu privire la ce se va întâmpla la stat. Inițiativele de reducere a sporurilor sau a tichetelor de vacanță pentru bugetari vor afecta mult veniturile angajaților din domeniu. În acest caz, părerile sunt împărțite: pe de-o parte, există extreme care ajung să frustreze chiar și cel mai optimist angajat din privat. Pe cealaltă parte, majoritatea angajaților la stat activează în sănătate și asistență socială, învățământ, infrastructură sau sistem judiciar, toate fiind domenii esențiale pentru funcționarea unui stat. Mai ales într-o pandemie”, a mai transmis Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria, unul din cei mai importanți jucători din domeniul resurselor umane.

Specialistul estimează creșteri ale ratei șomajului care vor depăși valoarea lunară a anului trecut, adică peste 3,38%, cât era în decembrie 2020, potrivit datelor centralizate de ANOFM. Cu toate acestea, în piața din România vor exista suficienți angajatori care să absoarbă cu ușurință candidații rămași fără un loc de muncă.

Citește și: Cum își revine piața muncii și unde vor fi cele mai mari salarii

„De altfel, 2020 a fost primul an după o lungă perioadă de timp când a existat o creștere față de anul precedent. În ultimii cinci ani, rata șomajului a scăzut de la un an la altul. Va exista o scădere sesizabilă în trimestrul II al anului, dar este o scădere sezonieră, cauzată de începutul lucrărilor agricole. Creșterea în ansamblu a șomajului nu ar trebui să ne sperie, deoarece există suficienți angajatori care pot prelua acești oameni”, a mai declarat Florin Godean.

Ce competențe cer angajatorii în 2021

Competențele pe care angajatorii le au în focus pentru dezvoltare sunt: învățare activă, rezistență la stres și flexibilitate, managementul echipelor, gândire analitică și inovativă, utilizarea tehnologiei, monitorizare și control, asigurarea și controlul calității, rezolvarea de probleme complexe.

Vezi și: 5 indicatori de urmărit în 2021, pe piața muncii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri