2020 a fost un an dificil prin prisma declanșării pandemiei de COVID-19, care a afectat aproape toate sectoarele de activitate. A fost un an marcat de pauze forțate, de incertitudini, dar și de o tranziție rapidă la digital, care a presupus adaptarea la noi forme de lucru. În continuare, însă, 2021 se anunță a fi un an al revenirii treptate a economiei, mai ales în contextul în care dozele de vaccin mult așteptate vor ajunge treptat la cât tot mai multe categorii din populație. Speranța vaccinării aduce totodată scenarii optimiste și pe piața muncii, unde, spun specialiștii, chiar și proiectele anulate vor putea fi în sfârșit repornite.

Tendințe de urmărit în 2021, pe piața muncii

Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria, unul din cei mai importanți jucători din domeniul resurselor umane, a declarat, pentru wall-street.ro, că din punct de vedere al angajărilor, în 2021 este de așteptat ca lucrurile să revină și să se așeze la nivelul de dinainte de pandemie. Totul va depinde, însă, de modul în care va fi gestionată criza sanitară în România. Una din constantele acestui an dificil a fost nevoia acută de specialiști, un tendință care nu va slăbi din intensitate nici în 2021.

Dar pe ce alți indici din piața muncii ar trebui să ne fixăm privirile pentru a putea intui încotro se îndreaptă economia și societatea românească în 2021? O atenție deosebită, în prima parte a anului 2021, se îndreptă către domenii încă afectate de pandemia de COVID-19 și ne referim aici la HoReCa, educație, cultură și divertisment.

Dacă acest număr de angajați este în scădere, iar restricțiile sunt încă în vigoare, înseamnă că aceștia și-au găsit locuri de muncă în alte domenii. Există posibilitatea ca în momentul în care restricțiile se vor relaxa, să avem de a face cu o criză de personal calificat în aceste domenii.

- Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria -

Aceste sectoare de activitate lovite din plin de pandemia de COVID-19 vor suferi schimbări radicale prin prisma faptului că angajații rămași fără un loc de muncă pot „migra” foarte ușor către domenii pe care le pot accesa cu o mai mare ușurință, sau acolo unde cererea va fi mai mare și vor putea pătrunde mai rapid. Pentru aceștia, reconversia profesională va reprezenta o opțiune mai rapidă de a rămâne activi în câmpul muncii.

Un tânăr asistent de birou de restaurant care și-a pierdut locul de muncă ar putea ocupa un post de asociat de vânzări într-o bancă sau o menajeră la un hotel ar putea trece la un spital privat pentru un loc de muncă similar.

-Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria-

La polul opus, domeniile la mare căutare în 2021 vor fi cele din IT, telecomunicații, dar și cele din cercetare și dezvoltare.

O altă tendință de urmărit în 2021 este cea a creșterii salariului mediu net. Diferența dintre salariul mediu net din octombrie 2020 și cel din perioada similară a anului 2019 a fost de 227 de lei. Diferența dintre situația din 2019 și 2018 a fost de 396 de lei, iar în 2018-2017 de 328 de lei.

„Evoluția acestor diferențe este clar influențată de pandemia din 2020. Totuși, dacă până la anul, în această perioadă, ritmul de creștere nu revine cel puțin la nivelul celui din 2019 vom avea parte de o creștere economică modestă, de un consum mai redus și o stagnare a pieței muncii”, mai spune specialistul.

Până în prezent, guvernul instalat recent, în frunte cu Florin Cîțu, a decis majorarea salariului minim net, de la 1.346 de lei (valoarea actuală), la 1.386 de lei.

Top 5 joburi cu cele mai mari salarii în 2021

La fel ca în anii precedenți, joburile în care angajații vor fi cel mai bine plătiți, vor fi și cele în care se va aduce cea mai mare valoare adăugată. Dacă ne raportăm la competențele necesare pentru acest lucru, specialiștii de la Adecco România au identificat următoarele joburi:

  • Specialist AI and Machine Learning
  • Specialist Big Data
  • Inginer Robotică
  • Specialist Process Automation
  • Strategist Social Media

Citește și: Cum a „mușcat” pandemia din salariile românilor? Nici job-urile de top nu au fost scutite de scăderi

Cui aparține viitorul muncii

Perturbarea forței de muncă și amenințarea unei recesiuni economice, generate de pandemia COVID-19, provoacă zi de zi incertitudini care se vor extinde și în următorii ani. Cele mai bine pregătite țări pentru a face față provocărilor sunt cele cu o bună mobilitate socială și abilități vocaționale și tehnice în rândul populației active, pe scară largă, pentru că viitorul este rezervat tehnologiei, arată datele raportului Inovantage, Reading the workforce DNA of Eastern Europe, Middle East and North Africa, lansat de Adecco.

O infrastructură ITC bună și persoane pregătite din punct de vedere digital sunt combinația perfectă pentru a combate orice perturbări viitoare pe piețele muncii, mai indică cercetarea.

„Efectele pandemiei, procesele de automatizare și digitalizare pun presiune asupra locurilor de muncă în educație, producție, logistică, ospitalitate și divertisment. Aceste locuri de muncă au fost și vor continua să fie afectate până cel puțin în prima parte a lui 2021. Referitor la meserii, sesizăm o mai mare importanță acordată competențelor de `viitor`, decât unor joburi propriu-zise”, explică Florin Godean.

Top 5 abilități pentru următorii cinci ani

Specialistul consideră că în următorii trei-cinci ani vor fi apreciați candidații și angajații în bagajul cărora se vor regăsi abilități precum:

  • Creativitate, originalitate și inițiativă
  • Învățare activă și înclinare pentru strategii de învățare
  • Reziliență, toleranță la stres și flexibilitate
  • Capacitate de rezolvare a problemelor complexe
  • Gândire analitică și inovativă

Vezi și: Revoluția Digitală 4.0. Cum vor arăta viitoarele locuri de muncă după pandemia de COVID-19

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri