Pandemia a schimbat fundamental industriile de activitate din România, în special după lunile în care țara noastră a fost încremenită în carantina impusă pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. Deși criza sanitară a afectat piața muncii în întregul ei ansamblu, în anumite domenii, impactul a fost unul major.

Cele mai puternic lovite industrii au fost HoReCa, transporturi, (cu precădere transportul aerian), sectorul automotive, turismul, precum și serviciile juridice sau partea de închirieri din real estate, organizări de evenimente, producție mobilă sau textile.

Dificultățile create de pandemie i-au constrâns pe mulți dintre angajatorii de la nivel local să recurgă la minimizarea drastică a bugetelor salariale, tendință care se va menține și în următoarea perioadă.

Un studiu eJobs realizat în perioada martie-mai 2020 arată că din 330 de companii din România, 57% din companii au fost nevoite să apeleze la reduceri salariale temporare, în timp ce doar 43% nu au modificat în niciun fel componenta salarială.

În general, salariile vor scădea în toate industriile unde sunt de trei ori mai mulți candidați pentru un job decât înaintea pandemiei. Din păcate pentru candidați, competiția va fi mare și, implicit, angajatorul își va permite să ofere un salariu mai mic pentru ocuparea postului. De asemenea, domeniile transporturi aeriene, automotive, bancar vor avea de recuperat după pandemie și, din păcate, nu vor avea bugete mari alocate salariilor.

- Sorina Faier, Managing Partner la Elite Searchers-

Și șefii din companii s-au trezit cu salarii mai mici

Deși în plan teoretic, nivelul de salarizare reflectă dezvoltarea fiecărei industrii în parte, pandemia de COVID-19 a dat peste cap bugetele alocate de companii pentru salariați. Mai mult, Sorina Faier spune că nici pozițiile de top management din mediul privat nu au fost ferite de scăderi salariale drastice și de eliminarea stimulentelor financiare, de la debutul stării de urgență și până în prezent.

Nici rolurile de top nu au fost scutite de scăderi salariale, deși, spre deosebire de criza din 2009, firmele nu au mai renunțat acum la cei mai scumpi angajați, implicit cei de top, pentru că și-au dat seama că în perioade de criză ai nevoie de manageri competenți pentru a trece de perioada grea. Dar asta nu înseamnă că nu au avut loc scăderi cu până la 30% sau bonusurile nu au fost eliminate".

În industriile care nu au fost afectate și chiar au mers mai bine în pandemie munca a fost mai multă și, implicit, au existat și salarii majorate sau bonusuri de performanță. Însă, dacă facem o medie, au existat mult mai multe scăderi salariale decât creșteri în această perioadă”, a explicat, Sorina Faier, pentru wall-street.ro.

Cine sunt câștigătorii pe care pandemia i-a scos în față

În ciuda faptului că multe din industrii și-au comutat activitatea pe modului de supraviețuire, în special după luna martie a acestui an, piața muncii a adus în față și jucători care au avut de câștigat. Este cazul retailului, acolo unde vulnerabilitățile s-au transformat în oportunități.

Potrivit unui studiu realizat de PwC, cea mai mare creștere medie a salariilor în 2020, de 9,87%, a fost înregistrată de retail, urmată de sectorul bancar cu 7,39%. O majorare sub media sectoarelor incluse în sondaj a fost raportată de sectorul farmaceutic, de 4,17%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri