2021, un an nou, un parlament și un guvern proaspăt, un mediu de afaceri care stă în expectativă și o pandemie care pare că nu mai vrea să plece. Pe ce indicatori trebuie să ne fixăm privirea pentru a vedea încotro se îndreaptă economia și societatea românească, ce se schimbă, ce rămâne la fel și ce se va întâmpla pe piața muncii până la finalul anului? wall-street.ro a stat de vorba cu Leonard Rizoiu, expert HR și managing partener la "Viitorul Meu" pentru a afla care sunt indicii din piața muncii pe care trebuie să-i urmărim în anul care tocmai a început.

Flexibilitatea, o abilitate tot mai cerută la angajare

La nivel de recrutări, piața muncii și-a recăpătat efervescența de dinainte de pandemie, iar managerii și antreprenorii au început să reia treptat angajările blocate din 2020, în contextul crizei sanitare. Nevoia de specialiști, din toate domeniile, rămâne, încă, la fel de mare, mai ales pe fondul începerii campaniei de vaccinare în România care dă curaj în luare unor decizii pe un orizont mai mare de timp.

În martie-aprilie se estimează că volumul de muncă va ajunge din nou la nivelul de dinainte de pandemie, prin urmare, e necesară în continuare o forță de muncă specializată. Cu toate acestea, flexibilitatea rămâne cuvântul de ordine și în 2021, pentru că angajatorii caută oameni tot mai flexibili pe care să-i angajeze.

„Este efervescență, se caută specialiști. Însă, spre deosebire de anul trecut, principalul lucru pe care îl caută angajatorii sunt oameni extrem de flexibili care sa poată să îmbrățișeze schimbările pentru încă este un mediu fără vizibilitate completă. Oamenii trebuie să se replieze repede, indiferent de poziție, e nevoie de oameni care să poată lucra în mai multe zile, oameni care să lucreze la mai multe mașinării, să aibă deschidere, să învețe lucruri”, spune Leonard Rizoiu.

Citește și: Cum își revine piața muncii și unde vor fi cele mai mari salarii

Nu scăpăm de ședințele pe Zoom nici în 2021

Munca de acasă este definită deja de aproape un an ca fiind noul „normal”, de care aparent, nu scăpăm nici în 2021. Însă, tendința, venită din partea a tot mai multe companii este să integreze un sistem hibrid de lucru, care să îmbine munca de acasă cu lucrul de la birou.

Se vede că oamenii își doresc să fie împreună, se simte această nevoie. Dar va fi un mix, va fi un hibrid între munca la domiciliu acolo unde se poate și munca la birou. Fiecare companie încearcă să adopte o politică de trei zile acasă și două la birou sau invers. Cumva se fac niște flexibilizări ale muncii, dar munca de acasă nu se va termina.

-Leonard Rizoiu, expert HR și managing partener la Viitorul Meu-

Contractul individual de muncă și contractul de colaborare. Care rămâne în urmă?

Pentru că 2020 a fost un an în care companiile au fost nevoite să activeze modului de supraviețuire și de eficientizare a costurilor, și practicile și acțiunile lor au fost în concordanță cu acest scop. Și la nivel de capital uman, tendința angajatorilor a fost de a angaja mai puțin oameni cu care să semneze un contract individual de muncă și mai curând să apeleze la freelenaceri, cu care să poată semna contracte de colaborare sau de prestări servicii, unde costurile sunt mai mici, iar riscurile mai scăzute.

„Angajatorii și-au însușit un risc foarte mare angajând oameni anul trecut. În zona de colaborare nu mai este atât de dorit contractul individual de muncă, este o deschidere și dorință mai mare în a se lucra cu freelancerii, să se lucreze pe prestări servicii, ceea ce reprezintă un risc scăzut pentru companii. Firmele preferă modalitatea aceasta și se simte asta pentru că angajatorii chiar întreabă dacă se poate lucra cu contract de colaborator sau cu PFA. Am văzut foarte multă deschidere în zona asta ”, mai explică specialistul.

Focus pe retenția de personal

Dacă anterior pandemiei, problema principală a firmelor din România era că nu găseau suficientă forță de muncă la nivel local, cei mai mulți angajatori se concentrează acum pe procesele de retenție de personal. Companiile vor face tot posibilul pentru a-și ține angajații motivați și productivi, apelând fie la pachete financiare mai consistente, fie la alte beneficii extrasalariale.

În curând, martie, aprilie, mai după ce se începe imunizarea în masă și țările din Uniunea Europeană vor ridica embargo-ul. Ca atare, dacă angajatorul național nu face nimic, se așteaptă să fie o `hemoragie` de oameni înspre Uniunea Europeană.

-Leonard Rizoiu, expert HR și managing partener la Viitorul Meu-

Creativitate vs grija zilei de mâine

Vremurile actuale ne permit să avem la dispoziție o multitudine de programe de productivitate, care ne ajută să ne (re)desciperim latura noastră creativă, dar și cum ne putem adapta mai rapid la cerințele din realitatea muncii în care ne aflăm. Însă, în teorie, activitățile de perfecționare și creștere a randamentului nu reușesc să penetreze un perete dur al realității de care ne lovim cu toții de multe ori sau alții constant: grija zilei de mâine.

„Când ai grija zilei de mâine, nu mai putem să vorbim de productivitate, te gândești cum să-ți plătești rata, taxele sau ce bani ai să trăiești luna viitoare. Nu-ți mai stă capul să îmbunătățești lucruri și să fii productiv, să te gândești să fii creativ sau flexibil. În mod real, foamea trece prin stomac”, mai spune Leonard Rizoiu.

Vezi și: Joburile care vor fi la mare căutare în următorul deceniu. Ce competențe sunt necesare pentru a le obține

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri