2020 va rămâne un an de care ne vom aminti mereu în istorie, va fi mereu etichetat ca fiind anul pandemiei de COVID-19, când viețile noastre aproape că s-au schimbat peste noapte. Viața personală s-a restrâns considerabil, în timp ce munca, pentru mulți dintre noi, s-a mutat acasă, asistată de tehnologia care ne-a permis să comunicăm și să muncim în continuare.

Nu a mai existat nicio astfel de criză care să ne împingă atât de mult către utilizarea tehnologiilor, la muncă, la școală sau în relațiile cu apropiații. Seturile de abilități încep să se schimbe simultan cu vremurile pe care le trăim și asta pentru că joburile viitorului ne bat la ușă. Un lucru cert e că piața muncii este și va fi într-o continuă schimbare, iar indiferent de ce joburi ale viitorului se prefigurează, acestea vor fi puternic digitalizate și axate pe tehnologie.

„În momentul de față, chiar dacă ai o meserie din spectrul umanist, cum ar fi psihoterapia, situația actuală a pandemiei de COVID-19 te împinge ca profesionist să fii nevoit să te adaptezi în a oferi acest tip de servicii prin intermediul tehnologiilor care ne sunt cunoscute astăzi. De exemplu poți face psihoterapie în online, există deja și se aplică și la noi, în țară, terapia prin Realitate-Virtuală (VR)”, a declarat pentru wall-street.ro Bianca Dinea, coordonatorul departamentului de cercetare din cadrul asociației educaționale Școala de Valori.

Retail jobs

Nevoile primare ale oamenilor nu se vor schimba, ci vor evolua, mai spune cercetătorul. Prin urmare, actualele joburi trebuie să se adapteze mereu, pentru a fi realizate cu o mai mare eficiență, dar și pentru a fi mai sigure. Sectoarele medicale, alimentare, dar și cele de servicii, vor tinde tot mai multe să fie automatizate, acolo unde se va putea.

Vezi și: 82% dintre persoane sunt de părere că roboţii îi pot ajuta să-şi menţină sănătatea mintală mai bine decât oamenii

Top 5 joburi ale viitorului

Viitorul este rezervat, cu siguranță tehnologiei. Criza sanitară ne-a arătat tuturor cât de mare este puterea și viteza de transformare a omenirii prin digitalizare, în numeroase arii de activitate. Un studiu realizat de Fundația Națională de Științe din SUA arată că 80% din job-urile disponibile până în 2025 vor fi bazate pe așa-numitele competențe STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Însă, dacă ar fi să ne raportăm la un orizont mai mare de timp, joburi cele mai căutate în următorii 10-15 ani vor fi cele din:

Citeste si:
HR-ul de pandemie: lecții și rețete de succes de la managerii ING...
Future Banking Meetups #4:...
 1. Medicină și sănătate publică (chirurgi, cercetare medicală, medici de familie)
 2. Domeniul digital (software, big data, analist de date, marketing digital)
 3. IT și tehnologia informațiilor (protecția datelor, developeri, administratori de rețea)
 4. Branding și marketing (designer, specialist SEO, specialist social media)
 5. Arhitectură și inginerie

Top 10 competențe necesare pentru joburile viitorului

Dar nu putem vorbi despre joburi ale viitorului, fără să amintim care vor fi competențele cheie, care nu trebuie să le lipsească tinerilor pentru a obține unul din joburile care vor fi la mare căutare. În conformitate cu nevoile sesizate în piață și cu predicțiilor specialiștilor, Bianca Dinea spune că aceste competențe sunt deja cunoscute sub termenul de competențele secolului XXI și presupun:

Citeste si:
Accenture: Curând, oamenii vor ghida roboții în loc să facă munci...
György Birtolon, Accenture...
 • Gândirea critică care implică rezolvarea de probleme dinamice, raționament, analiza, interpretarea și sintetizarea informațiilor;
 • Abilitățile și practicile de cercetare, formularea de întrebări, cunoștințe științifice;
 • Creativitatea și inovarea;
 • Perseverența, planificarea, autodisciplina, adaptabilitatea și inițiativa;
 • Comunicarea scrisă și orală, vorbirea și prezentarea în public, ascultarea;
 • Spiritul de conducere, spiritul antreprenorial, munca în echipă, colaborarea și cooperarea;
 • Cunoștințele din sfera tehnologiei informațiilor și comunicării (TIC), cunoștințe de media și internet, interpretare vizuală, interpretarea și analiza datelor, programare informatică;
 • Cunoștințele civice și etice;
 • Cunoștințele economice și financiare;
 • Cunoștințele despre mediul înconjurător și conservare, înțelegerea ecosistemelor;

Citește și: 30 de joburi care vor fi foarte bine plătite în următorul deceniu

Citeste si:
Top 100 cei mai doriți angajatori din România, în 2022
Top 100 cei mai doriți...

Ce rol are școala românească în pregătirea pentru joburile viitorului

România mai are mult de recuperat în ceea ce privește atingerea unor criterii minime de performanță în domeniile STEM. Potrivit celor mai recente rezultate TIMMS -„Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale”, 22% dintre elevii din România sunt analfabeți funcțional la matematică și științe. Mai problematic este, însă, faptul că jumătate din elevii români merg flămânzi la școală, ceea ce înseamnă că dacă nevoile de bază nu sunt satisfăcute (hrană, odihnă, siguranță), elevii nu vor putea atinge performanțele mult așteptate, pentru că resursele lipsesc.

Problema noastră ca țară e când dorim să comparăm mediul rural din România cu mediile rurale a altor țări europene și din păcate această diferență devine și mai mare pe fondul pandemiei prin care trecem (...) Prin urmare, trebuie să înțelegem că, pentru a asigura condițiile medii de învățare, România trebuie să realizeze în primul rând un liant între școală și familie, iar în acest caz ONG-urile de profil pot da o mână importantă de ajutor familiilor defavorizate financiar.

Citeste si:
ING lansează o asigurare pentru salariați disponibilă 100% online
ING lansează o asigurare...

- Bianca Dinea, cercetător-

Școala de Valori are un parteneriat cu Raytheon Missiles and Defense, o companie americană care oferă cele mai avansate soluții end-to-end pentru detectarea, identificarea și interceptarea amenințărilor, prin tehnologii avansate de apărare. Proiectul oferă burse de studiu sub forma de pregătire gratuită pentru examenul de Bacalaureat din 2021, dedicat liceenilor din medii defavorizate din România. Pregătirea suplimentară are loc la materiile STEM (știință, informatică, matematică, fizică, chimie), care să-i ajute pe elevi să promoveze probele examenului de BAC.

„Un scenariu ideal ar fi ca toate cadrele din învățământ să realizeze că scopul lor nu este de a livra cunoștințe, ci de a forma competențe elevilor lor. Astfel că, pentru ca un profesor să-și ajute elevii să-și formeze competența de gândire critică, e important să-i învețe pe aceștia cum să rezolve probleme dinamice, și nu probleme statice precum sunt cele care încă se mai regăsesc în manualele și culegerile de pe care elevii români învață”, a mai declarat coordonatorul departamentului de cercetare din cadrul asociației educaționale Școala de Valori.

Citeste si:
Top 5 motive pentru care angajații români nu vor să se întoarcă la...
Top 5 motive pentru care...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri