Competențele viitorului ne bat la ușă. Cum se pot conecta mai bine studenții la profesiile din următorii ani

În ultimii ani, marile centre universitare din România s-au poziționat ca adevărați poli naționali și regionali de talente. Cu toate acestea, mulți studenții și absolvenții de facultate se lovesc deseori de reticența angajatorilor legată fie faptul că nu dețin suficientă experiență în domeniul în care se angajează, fie universitatea urmată nu i-a pregătit suficient pentru câmpul muncii.

Pentru a sparge aceste bariere de integrare, mulți angajatori din mediul privat organizează programe educaționale pentru a facilita accesul tinerilor în câmpul muncii, prin deprinderea sau aprofundarea unor cunoștințe care vor fi la mare căutare în viitor.

Ce ne rezervă viitorul

Viitorul este rezervat, cu siguranță tehnologiei. Pandemia ne-a arătat tuturor cât de mare este puterea și viteza de transformare a omenirii prin digitalizare, în numeroase arii de activitate. Un studiu realizat de Fundația Națională de Științe din SUA arată că 80% din job-urile disponibile până în 2025 vor fi bazate pe așa-numitele competențe STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Prin urmare companiile au început să se preocupe mai mult ca salariații de mâine să poată aprofunda mai rapid aceste tipuri de cunoștințe.

Este și exemplul programului „The Next Generation of Innovators”, inițiat de Garrett Motion International Services, furnizor de tehnologii pentru industria auto și de Fundația Leaders. Proiectul este destinat studenților de la facultățile cu profil tehnic și economic, cum sunt Politehnica și ASE, care vor participa la o serie de cursuri online interactive, în care pot dobândi noi cunoștințe tehnice despre matematica și ingineria viitorului, dar și noțiuni de leadership.

Citește și: Cum se pregătesc elevii pentru meseriile viitorului, în contextul pandemiei

Citeste si:
Universitatea Politehnica Timișoara acceptă studenți pe baza unui...
Metodă alternativă de...

Webinariile vor fi susținute de lideri din mediul privat și universitar, de specialiști din cadrul Garrett Motion, dar și de traineri specializați care îi vor ajuta pe tineri să vadă mai clar ce anume vor angajatorii de la ei, a declarat liderul companiei, pentru wall-street.ro.

Proiectele de acest tip generează situații de tip „win-win”. Pe de o parte studenții devin mai conectați la realitățile din zona de afaceri, iar, pe de altă parte, companiile au șansa să identifice tinere talente și să înțeleagă mai bine așteptările noii generații. S-a discutat mult în mediul public despre conectarea tinerilor studenți la realitatea din business, din piața muncii. Din perspectiva noastră, la fel de importantă este și conectarea business-urilor la așteptările noii generații.

- Constanța Nazarcu, Managing Director Garrett Motion International Services -

Citeste si:
Program educational care ii invata pe copii sa faca afaceri
S-a lansat un program...

Dezvoltat inițial ca activitate față în față, programul educațional s-a transformat într-o platformă virtuală, în contextul pandemiei de COVID-19. Deși scopul principal al proiectului este să ofere studenților experiențe educaționale noi care să-i pregătească pentru profesiile viitorului, Constanța Nazarcu (foto) spune că tinerii acceptați în program vor fi îndrumați să aplice pentru un internship în cadrul companiei, dacă îşi vor manifesta interesul faţă de oportunităţile de acest tip.

Programul este deschis pentru 200 de studenți, care pot alege din cele opt ateliere puse la dispoziție. Cei interesați pot aplica aici, până pe 15 octombrie.

Sursa foto: Unsplash
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri