Recentele masuri de austeritate anuntate de Guvern ar fi trebuit impuse gradual inca din anii 2007-2008, autoritatile trebuind acum sa demonstreze ca pot ele insele “sa stranga cureaua”, insa nu ”pe spatele romanilor”, cred reprezentantii minerilor din Valea Jiului si Petrosani, prezenti la mitingul de protest organizat de catre sindicate in Piata Victoriei.
Optimist in privinta impactului pe care mitingul din Piata Victoriei il va avea, un reprezentant al minerilor din Valea Jiului, in varsta de 54 de ani, sustine ca reducerea salariilor cu 25% reprezinta o masura care ar fi trebuit implementata gradual inca din anii 2007-2008.

“S-au jucat cu banii. Daca in 2007-2008 am avut noroc cu «capsunarii», care au bagat in tara peste 3 miliarde de euro, acum nu mai avem nimic. Guvernantii ar trebui sa dea dovada ca pot ei insisi sa stranga cureaua, dar sa nu o faca pe spatele romanilor”, sustine un miner.

Potrivit acestuia, salariul unui miner in Valea Jiului era pana in prezent de 25 mil. lei, iar in urma reducerii de 25% remuneratia ar putea ajunge la 12 mil. lei. In plus, in ultimii 2 ani au avut loc disponibilizari masive, peste 8.200 de mineri fiind concediati.

“Cu siguranta astfel de masuri trebuiau luate la un moment dat, insa nu asa, nu atat de agresiv. Sindicatele trebuiau chemate la dialog si guvernantii trebuiau sa nu-si astupe urechile la ceea ce spuneau acesti oameni. Productia este slaba, ne chinuim si acum, avem credite la banci. Bancile ne ameninta cu plata creditelor. Ne trimit la cimitir”, spune un alt reprezentant al minerilor.

Printre solutiile propuse de acestia se numara alocarea de fonduri pentru investitii solide, facute “cu cap”, stoparea “legaturilor ombilicare, interesate, intre mediul de afaceri si Guvern”, organizarea de licitatii “transparente” pentru realizarea diferitelor proiecte in zona Vaii Jiului si Petrosani.

“Tara are nevoie de carbune. Daca vor disparea subventiile in 2011 vom asista la disparitia mineritului din Romania”, afirma un alt reprezentant al minerilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri