Premierul Romaniei, Emil Boc, a justificat legalitatea reducerii pensiilor invocand o decizie a CEDO potrivit careia legea garanteaza dreptul la pensie, nu si cuantumul pensiei, care variaza raportat la posibilitatile financiare ale statului, scrie 9AM.
"In privinta practicii europene, de exemplu, intr-un caz din 2009, Andreeva impotriva Letoniei, CEDO a retinut faptul ca legea garanteaza dreptul la pensie, nu si «intinderea» acestui drept, cuantumul. Cuantumul difera in functie de cat poate sa isi permita sistemul respectiv la un moment dat”, a spus Boc, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii.

”Spune CEDO: cuantumul pensiei poate fi modificat printr-un act subsecvent cu valoare egala si numai pentru viitor, adica prin Lege. Deci, din acest punct de vedere, si practica europeana consacra faptul ca, in anumite situatii, pentru corectarea deficitului bugetar, ai voie sa dai asemenea masuri”, a continuat prim-ministrul.

Boc a spus ca au fost ”foarte multe povesti” referitoare la ”temeiul constitutional” care sta la baza masurilor de reducere a pensiilor si salariilor - articolul 53 din Constitutie privind siguranta nationala.

El a precizat ca acelasi temei a fost invocat de Guvern si in 2009, atunci cand a impus bugetarilor concediul fara plata, iar Curtea Constitutionala a considerat atunci ca masura este determinata de criza internationala care ar putea afecta, in lipsa unor masuri, stabilitatea economica a Romaniei si, implicit, securitatea nationala.

Prim-ministrul a citat si din Legea 51/1991, unde securitatea nationala este definita ca ”starea de legalitate, echilibru si de stabilitate sociala, economica si politica”.

Emil Boc a mai spus ca masurile de austeritate au un caracter temporar, fiind aplicabile pana in 31 decembrie 2010, iar ”reluarea cresterii prin legile invocate (Legile care pun in practica masurile convenite cu FMI, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea n.r.) se va face incepand cu 2011”.

"Trebuie sa aducem tara pe sosea, pentru ca in prezent circulam pe langa sosea"

"Vreau sa stiti ca aceste masuri sunt absolut necesare in acest moment si practic acest Guvern nu are nicio vina in esenta ca trebuie sa impuna aceste masuri, determinate de suprapunerea nefericita a doua crize majore. In primul rand, as vorbi de o criza interna a deficitului structural al Romaniei din ultimii 20 de ani si accentuat in anii 2007 si 2008, si in al doilea rand suprapunerea peste aceasta tema a unei crize economice globale. Cat timp cele doua crize nu s-au suprapus, Romania a putut sa evolueze, in fapt, furandu-ne caciula in ultimii 20 de ani", a declarat premierul in cadrul videoconferintei cu prefectii.

Dupa ce a prezentat ce prestatii sociale vor scadea si le-a enumerat pe cele care se mentin in formula actuala, premierul a sustinut ca Romania nu se poate redresa fara finantare externa si fara a lua masuri foarte drastice.

"Ce alternativa are Romania? Are alternativa sa nu aiba niciun fel de acord cu CE si cu FMI si deficitul bugetar ar ajunge la 9,1%, sau sa ia masuri de austeritate, sa corecteze deficitele structurale, si incetul cu incetul sa aduca Romania pe directia buna, cu cheltuielile cu salariile, cu pensiile si asistenta sociala, pentru ca acum nu circulam pe sosea, circulam pe langa sosea. Incetul cu incetul trebuie sa aducem tara pe sosea pentru a avea o evolutie corecta si sustenabila", a afirmat primul-ministru.

El a tinut sa dea si un raspuns celor care au sustinut varianta cresterii deficitului, Boc spunandu-le ca pe piata interna nu exista banii necesari. "Ii aud pe foarte multi spunand «ce problema este daca crestem deficitele bugetare?». Iar eu le raspund foarte direct: de unde vin banii aceia ca sa finantam deficitul – opt miliarde si ceva in 2010 de exemplu sau unsprezece miliarde daca nu luam masuri de austeritate? Crede cineva ca acesti bani sunt undeva ascunsi in vreun buzunar sau vin imediat in Romania?", a intrebat Emil Boc.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri