Avalansa de reglementari care ingreuneaza activitatea firmelor din Romania pare a nu se opri prea curand. In ultimii ani, acestea au fost realmente bombardate cu tot soiul de noi obligatii birocratice care le consuma resurse tot mai importante. Mai nou, Guvernul intentioneaza sa introduca obligatii de raportare, care abia au fost eliminate. In schimb, modificari ale legislatiei, cerute de multi ani de mediul de afaceri, cum ar fi Legea Concurentei, au fost indelung ignorate.

Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, postat pe site-ul Ministerului Economiei, se intentioneaza obligarea intreprinzatorilor privati de a raporta situatia privind facturile restante mai mari de 10.000 lei individual sau cumulat 10.000 lei pe acelasi creditor/debitor si mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii sau de la scadenta.

Mai mult, aceasta raportare trebuie transmisa catre structura de compensare care isi desfasoara activitatea in cadrul Sucursalei Bucuresti a Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie Busteni, institutie publica aflata in subordinea si sub autoritatea Ministerului Economiei.

Reprezentnantii Consiliului National pentru IMM-uri considera ca noua reglementare, eliminata, de altfel, in anul 2017 (pentru ca nu a functionat in practica), introduce noi sarcini administrative pentru IMM-uri.

Sa mai dam ceva de lucru unor structuri!

“Acest act normativ pare sa fie elaborat pentru “a da de lucru” unor functionari din cadrul Sucursalei Bucuresti a Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie Busteni, decat pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri”, a precizat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Consiliul a dat un aviz negativ proiectului si solicita autoritatilor renuntarea la aceasta masura.

In schimb, conducerea CNIPMMR anunta ca sustine modificarea Legii Concurentei, astfel incat amenzile contraventionale sa fie mai usor de suportat de catre firme.

In acest moment, contraventiile se sanctioneaza cu amenda de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totala realizata de firma in anul financiar anterior.

“Aceasta amenda este foarte dura pentru agentii economici, avand in vedere ca cifra de afaceri totala este, de regula, rezultatul desfasurarii unei activitati economice in mai multe domenii de activitate. In mod normal o astfel de sanctiune trebuie circumstantiata produsului sau serviciului in legatura cu care s-a produs respectiva incalcare a legii”, este de parere Florin Jianu.

In opinia sa, amenzile date de Consiliul Concurentei ar trebui sa fie raportate la profitul societatii, nu la cifra de afaceri, si doar pentru domeniul de activitate in care s-a constatat contraventia.

Proiect de mofificare a Legii Concurentei, in Parlament

“Recent, s-a depus la Camera Deputatilor un proiect de modificare a Legii concurentei, pe care il sustinem datorita beneficiilor aduse mediului de afaceri", a spus Florin Jianu.

Prin proiectul de modificare a Legii concurentei nr. 21/1996, se propune ca totalul amenzii care urmeaza sa fie aplicata sa aiba legatura cu cifra de afaceri aferenta produsului/serviciului care face obiectul conduitei anticoncurentiale, conform practicii din statele UE.

Reprezentantii CNIPMMR spun ca in Belgia amenda aplicabila se calculeaza prin raportare la cifra de afaceri realizata in legatura cu fapta anticoncurentiala, iar in Franta cuantumul de baza al amenzii se calculeaza procentual, prin raportare la valoarea vanzarilor realizate in legatura cu incalcarea respectiva, in timp ce in Germania, amenda este calculata prin raportare la cifra de afaceri obtinuta din incalcare in perioada de incalcare.

Mai mult, legislatia actuala creeaza probleme firmelor prin faptul ca amenda aplicata de Consiliul Concurentei trebuie platita, chiar daca este contestata in instanta. In aceste conditii, reprezentantii IMM-urilor solicita modificarea acestei prevederi, astfel incat societatea sa fie obligata sa plateasca amenda doar dupa ramanerea definitiva a deciziei data de instanta.

“CNIPMMR sustine propunerea ca, in cazul atacarii in contencios administrativ a deciziilor Consiliului Concurentei prin care se aplica amenzi, acestea constituie titlu executoriu doar de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti. Prin aceasta modificare se evita situatia in care intreprinderea este practic executata, iar ulterior se constata in instanta faptul ca institutia Consiliului Concurentei nu are dreptate, fiind necesare alte proceduri si timp pentru recuperarea sumei platite”, a mai explicat Florin Jianu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri