Romania s-a situat in 2009 pe penultimul loc din Uniunea Europeana dupa valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, cu 45% din media UE, fiind urmata doar de Bulgaria, conform estimarilor Eurostat.
In Romania, valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat la paritatea puterii de cumparare standard (PPS) s-a situat in 2009 la 45% din media Uniunii Europene (UE-27, media egala cu 100%), potrivit NewsIn.

Bulgaria a inregistrat 41% din media UE-27, iar din randul tarilor central si sud-est europene din afara Uniunii, Romania a fost depasita de Croatia (64%) si Turcia (46%), potrivit unui raport preliminar al Oficiului European de Statistica (Eurostat).

Cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde indicatorul s-a situat cu 168% peste media Uniunii, urmata de Irlanda si Olanda, unde PIB per capita a fost cu 31 si, respectiv, 30 de procente mai mare fata de media din UE.

Doar 13 tari au avut in 2009 un PIB pe locuitor exprimat in PPS mai mare fata de media din blocul comunitar. Dintre acestea, Irlanda, Olanda, Austria, Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Germania si Belgia au avut un PIB pe locuitor exprimat in PPS intre 15% si 35% peste media UE.

Finlanda, Franta, Spania si Italia au inregistrat in 2009 ceva mai putin de 10 procente peste medie, in timp ce Cipru si Grecia au coborat in intervalul de 10% de sub medie.

In schimb, Slovenia, Cehia, Malta, Portugalia si Slovacia au inregistrat intre 10% si 30% sub media UE, iar Ungaria, Estonia, Polonia si Lituania au atins niveluri situate intre 30% si 50% sub medie.

Din statele europene din afara blocului comunitar, Norvegia, Elvetia si Islanda au inregistrat o valoare cu 77%, 44%, respectiv 20% peste media UE-27 in timp ce Serbia si Albania au atins doar 37%, respectiv 27% din media UE.

Cifrele publicate de Eurostat reprezinta date preliminare bazate pe ultimele informatii despre valorile PIB-ului din cele 27 de state membre si vor fi revizuite in luna decembrie a acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri