Taierea pensiilor este aproape de a fi respinsa in ziua decisiva a dezbaterilor Curtii Constitutionale a Romaniei, iar salariile bugetarilor vor fi reduse, potrivit unor informatii preliminare anuntate pe surse.
[Update7] Ce urmeaza: Economistii pariaza pe majorarea TVA

Guvernul nu mai are unda verde pentru taierea pensiilor, fapt ce va conduce la majorarea impozitelor, sustin economistii, care spun ca se va majora cota TVA, dar spera ca autoritatile nu se vor atinge si de cota unica. In acest timp, Romania risca sa nu mai primeasca urmatoarea transa de la FMI, iar leul se depreciaza puternic. Vezi ce spun economistii consultati de Wall-Street.

[Update6] TVA ar putea creste la 24%

Guvernul ia in calcul cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) de la 19% la 24%, ca urmare a deciziei CCR de vineri cu privire la legile austeritatii, exceptie urmand sa faca TVA la alimente si imbracaminte.

[Update5] Vezi ce efecte ar avea o crestere a TVA asupra pietei de asigurari.


[Update4] Transa de la FMI, in pericol

Vezi ce spune prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan.

[Update3] Cursul leului, sub presiune ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.
Cel mai inalt nivel din ultimele 7 luni, la 4,2808 lei/euro. Citeste mai mult aici.

[Update2] Vezi cum arata decizia oficiala a Curtii Constitutionale

E oficial: dispozitiile articolului 1 litera c) din Legea cu privire la stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor sunt neconstitutionale. De asemenea, articolul 9 privitor la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata este neconstitutional, a decis, astazi, Curtea Constitutionala.

[Update1] Decizia Curtii Constitutionale loveste Bursa

Indicii Bursei de Valori Bucuresti au scazut puternic imediat dupa aparitia stirii privind decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala reducerea pensiilor cu 15% si recalcularea pensiilor magistratilor.

Curtea Constitutionale a Romaniei a decis ca articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, la fel si articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor, in schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala, scrie NewsIn.

Potrivit Art. 9
din legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, declarat neconstitutional, "de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%".

De asemenea, acelasi articol declarat neconstitutional spune ca "la determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".

Din legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor a fost declarat neconstitutional art. 1. litera c). Acesta spune: "La data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare", lit c) referindu-se la "pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale".

CCR a stabilit ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu incalca Constitutia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri