Premierul Emil Boc le-a spus ministrilor ca este ”profund nemulțumit” de gestionarea fondurilor structurale in ceea ce priveste valoarea platilor catre beneficiari si ca banii care nu au fost cheltuiti vor fi realocati altor programe, dupa ce Guvernul va primi acordul UE.
Premierul Emil Boc (foto) a prezentat marti (13.07.2010), in cadrul unei reuniuni pe tema fondurilor structurale, convocate la Palatul Victoria, situatia centralizata de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

Astfel, potrivit centralizarii, pana in momentul de fata au fost depuse 18.177 de proiecte pentru accesarea fondurilor UE, cu o valoare totala de 38,93 miliarde de euro, din care au fost aprobate 4.421 ( in valoare de 9,4 miliarde de euro). Numarul deciziilor de finantare semnate este de 3.146 (in valoare totala de 6,06 miliarde de euro), iar cel al platilor efective catre beneficiari - de 882 de milioane de euro, relateaza NewsIn.

”Deci, pana in momentul de fata s-au facut plati efective in Romania din fonduri UE catre beneficiari in valoare de 882 de milioane de euro. Sub un miliard de euro. Vreau sa spun ca acest lucru ma nemultumeste profund si in ritmul acesta exista pericolul ca Romania sa nu poata cheltui toate sumele de la UE pana la sfarsitul exercitiului bugetar. De aceea am decis sa avem evaluare lunara”, a declarat Boc.

Premierul a adaugat ca in 2010 a observat o crestere constanta a numarului de proiecte depuse si aprobate, a numarului de decizii de finantare, dar un ”volum in continuare redus” de plati catre beneficiari. ”Aici va cer efort maxim ca platile catre beneficiari sa sporeasca cantitativ, pentru ca asta inseamna bani cheltuiti efectiv in economia romaneasca", a spus el.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat in cadrul sedintei ca, pentru Programul Operațional Sectorial ”Creșterea competitivitatii economice”, in perioada 2007-2010 au fost depuse 6.179 de proiecte in valoare totala de 50 de miliarde de lei (din care contributia UE este de 24 de miliarde). Numarul proiectelor aprobate este de 1.722 (contributia UE fiind de 3,15 miliarde de lei, reprezentand aproape 60% din suma), iar valoarea platilor efective este de 658 de milioane de lei.

Ministrul Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca Romania beneficiaza de peste 602 milioane de euro prin Facilitatea Schengen (din care 133 de milioane de euro au fost alocati Ministerului Finantelor, pentru fluxurile de numerar), iar pana la acest moment au fost facute plati de 131 de milioane de euro. "Vom face plati de 100% daca ne ajuta si Ministerul de Externe, pe partea lui (...)". "Oricum, Romania, in toate rapoartele europene, este tara care are cel mai mare procent de absorbtie a Facilitatii Schengen din istoria UE", a adaugat el.

In ceea ce priveste POS Dezvoltarea Capacitațiii Administrative, Blaga a spus ca Romania are alocata suma de 246 de milioane de euro, din care cea aferenta intervalului 2007-2010 este de 130 de milioane de euro și trebuie platita beneficiarilor pana in 2012. Pana in acest moment au fost depuse 958 de proiecte (in valoare de 276 de milioane de euro), din care 294 au fost respinse (cu o valoare de 64 de milioane de euro). Alte 449 de proiecte (cu o valoare de 139 de milioane de euro) sunt in curs de evaluare, iar 215 (cu o valoare totala de 70 de milioane de euro) au fost aprobate. Valoarea platilor efectuate catre beneficiari este de 4,25 millioane de euro (reprezentand 3% din suma).

Blaga a precizat ca acest program se adreseaza institutiilor din "sectoare prioritare", care tin de ministerele Muncii, Sanatatii si Educatiei.

Ministerele Sanatatii si Muncii au depus cate sase proiecte, iar cel al Educatiei noua, valoarea totala fiind de 48 de milioane de euro. Cererile de finantare insumeaza opt milioane de euro - una la Ministerul Sanatatii si trei la Ministerul Muncii, iar pana in prezent nu a fost depusa nicio cerere de rambursare. "Deci asta este situatia. Numai pentru descentralizare ministerele au la dispozitie 64,6 milioane de euro. Nu este nevoie de ei aici? Ii dau la POR maine dimineata", a spus Blaga.

"Acest lucru va fi discutat si in sedinta de astazi, si luna viitoare, de realocare pe diverse programe a banilor care nu au fost cheltuiti. Evident, in urma negocierii cu UE", a replicat Boc.

In ceea ce privește POS ”Asistenta Tehnica”, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Bogdan Dragoi, a declarat ca au fost depuse 60 de proiecte, cu o valoare totala de 307 milioane de lei, din care au fost aprobate 45 (in valoare de 232,5 milioane de lei), iar din cele 45 au fost contractate 42. Valoarea platilor catre beneficiari se ridica la 11,5 milioane de lei.

Potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, pentru POS Mediu au fost depuse in perioada 2007-2010 248 de proiecte (in valoare de 22,16 miliarde de lei), din care au fost aprobate 128 (in valoare de 10,41 miliarde de lei). Valoarea contractelor semnate cu beneficiarii este de 8,21 miliarde de lei (103 contracte), iar cea a platilor catre beneficiari - de 913 milioane de lei.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca pentru POS Resurse Umane au fost depuse 5.597 de proiecte, din care au fost aprobate 1.402, in valoare de 8,72 miliarde de lei. Au fost contractate 979 de proiecte in valoare de 6,25 miliarde de lei, iar valoarea platilor catre beneficiari este de 564 milioane de lei.

Potrivit ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, pentru Programul Operațional Regional au fost aprobate 1.681 de proiecte, au fost semnate 688 de contracte (din care 179 numai in 2010), iar valoarea platilor efectuate este de 1,56 miliarde de lei.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a informat ca pentru POS Transporturi au fost depuse 46 de proiecte, in valoare de 1,63 miliarde de lei. ”La ora actuala avem aprobate de UE doua proiecte, cu o contribuție de la UE de 183 de milioane de euro, și depuse spre aprobare la CE trei proiecte”, a declarat el. Ministrul a spus ca diferența o reprezinta proiectele depuse la AM POS, iar majoritatea acestora vor fi trimise UE spre aprobare in luna septembrie. Plațile efective catre beneficiari se ridica la 157 de milioane de lei.

”La noi toate proiectele sunt foarte mari, pentru care CE cere foarte, foarte multe documente de pregatire. (...) In general, media in UE este de doi ani pentru pregatirea unui astfel de proiect”, a declarat Berceanu, dupa ce Boc a afirmat ca la POS Transporturi este ”cel mai mult de recuperat” si ca trebuie apasat ”piciorul pe acceleratie”.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri