Costul finantarii este un factor esential in procesul contractarii de imprumuturi pentru acoperirea nevoilor bugetare, iar pentru Romania ar fi recomandabila in prezent o finantare multilaterala, de la institutii financiare internationale, potrivit economistului sef al BM Romania, Catalin Pauna.
Reprezentantul Bancii Mondiale (BM) a spus ca ingrijorarile institutiei sunt in principal pe partea ajustarilor fiscale, in contextul in care pietele trebuie convinse ca Guvernul continua programul de reducere a deficitului bugetar, potrivit Mediafax.

Intrebat daca Romania va contracta un nou imprumut de la Fondul Monetar International, Pauna a evitat sa raspunda direct la intrebare, aratand ca cel mai important factor este un cost redus de finantare, iar in acest context o finantare multilaterala, de la institutii financiare internationale, ar fi recomandabila.

La inceputul lunii iulie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile dintre institutia financiara si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens, iar in cazul in care se va ajunge la o intelegere aranjamentul va fi unul de tip precautionary sau stand-by.

Potrivit lui Pauna, lipsa ajustarilor fiscale din trecut este unul dintre motivele pentru care Romania se afla printre ultimele tarile care vor relua procesul de crestere economica.

"Cred ca acest lucru este reflectat de mai multi factori. Romania a avut (inainte de criza - n.r.) unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Europa. Acest lucru a lasat putin loc pentru aplicarea unor politici care sa stimuleze cresterea economica", a declarat Pauna, intr-o conferinta.

Totodata, ponderea redusa a exporturilor ca procent din PIB, comparativ cu alte state din regiune, a condus la incetinirea procesului de redresare economica.

Cu toate acestea, Pauna considera ca exporturile vor reprezenta unul dintre putinele motoare care vor sustine cresterea economica in viitor.

"Eu continui sa cred ca vom avea o crestere economica pozitiva anul viitor, dar este foarte greu sa faci estimari in astfel de vremuri. Exporturile nete vor fi unele dintre putinele motoare care vor putea stimula cresterea economica", a mai spus Pauna.

El a amintit ca misiunea FMI urmeaza sa vina la Bucuresti saptamana viitoare, cand va discuta un nou set de prognoze privind economia romaneasca.

Romania a incheiat in martie anul trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri