Salariul mediu net pe economie a fost in luna octombrie de 742 de lei (206 euro), cu circa 0,8% mai mult decat in luna anterioara, dar in crestere cu peste 22% fata de aceeasi perioada a anului 2004, conform datelor date publicitatii de Institutul National de Statistica (INS).
Luna octombrie a adus in termeni reali o reducere a salariului mediu pe economie, deoarece rata inflatiei inregistrata in in aceasta luna a fost de 0.9%, superioara ratei de crestere de 0,8 puncte procentuale a veniturilor salariatilor. Pe de alta parte, salariul mediu a crescut in mod real cu aproximativ 13%.

Angajatii din sectorul bancar se mentin pe primul loc in clasamentul celor mai mari salarii medii din economie, cu 2.049 lei lunar (570 de euro)

Acestia sunt urmati de angajatii din industria producatoare de tigarete, cu 500 de euro si cei din sectorul transporturilor aeriene, cu 1.629 lei lunar (453 euro).

Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in domeniul industriei produselor din tutun ( mai mari de 13 procente), veniturile primite de angajatii din acest sector ajungand la nivelul de 1800 de lei ( aproximativ 500 de euro).

Un alt segment care s-a bucurat in luna octombrie de o crestere consistenta a salariilor este reprezentat de angajatii din sistemul de sanatate si cei din invatamant care au primit salarii medii cu aproximativ 10 procente mai ridicate. De asemenea, functionarii publici reprezinta un sector al economiei nationale care s-a caracterizat de o crestere a veniturilor medii in luna octombrie ( 11,5 %).

La polul opus, cea mai semnificativa scadere a salariului mediu s-a inregistrat in domeniul extractiei petrolului (30%), venitul atingand nivelul de 1.187 lei (330 euro).

Scaderea castigului salarial mediu net in unele activitati ale economiei nationale s-a datorat urmatoarelor cauze: in primul rand, acordarea in luna precedenta a primelor si sumelor pentru timpul lucrat suplimentar ,iar in al doilea rand, realizarea unei productii mai mici comparativ cu luna precedenta in activitatile: industria de masini si aparate electrice si industria altor mijloace de transport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri