Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei luni ale anului 2005 a fost de 187,1 miliarde lei (RON) preturi curente, in crestere in termeni reali cu 3,6% fata de perioada similara a anului trecut.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din servicii (+7,9%) si constructii (+7,1%), a caror contributie la Produsul Intern Brut a fost de 52,4%, conform unui comunicat publicat ieri de Institutul National de Statistica.

Inundatiile au afectat cresterea economica in trimestrul trei

Pe de alta parte, un impact negativ asupra evolutiei PIB in primele 9 luni ale anului 2005 l-a avut scaderea cu 12,6% a productiei din agricultura, silvicultura si exploatare forestiera, consecinta a conditiilor meteorologice nefavorabile inregistrate in acest an ce au determinat calamitarea recoltelor pe importante suprafete agricole. Aceste calamitati au afectat toate culturile, reduceri importante de volum fiind inregistrate la grau si secara (-7,3%), porumb si sorg boabe (-70,4%), cartofi (-17,3%) si floarea soarelui (-24,7%).

Consumul final total a inregistrat o crestere cu 9,3 procente in perioada 1.I-30.IX.2005 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent; consumul final efectiv al gospodariilor populatiei a crescut cu 9,7 procente.

Pe langa inundatii, ritmul redus de crestere a productivitatii si incetinirea productiei industriale reprezinta alte doua fenomene care explica cresterea mai slaba a economiei in primele noua luni ale anului.

Astfel, productivitatea muncii in industrie a fost mai mare cu 4,2% in perioada analizata comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.In acelasi timp, indicele brut al productiei industriale a inregistrat o crestere de doar 1,4 puncte procentuale fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. In industria prelucratoare rata de crestere a indicelui brut a fost de 102,4%. In luna octombrie 2005, fata de luna octombrie 2004, indicele brut al productiei industriale s-a majorat cu 0,9%.

In primele zece luni, o crestere semnificativa s-a inregistrat in cazul comertului cu amanuntul, unde cifra de afaceri a companiilor de profil a a sporit cu 16,5 procente , comparative cu primele noua luni din 2004.

De asemenea, in primele zece luni, serviciile si-au accelerat cresterea pana la nivelul de 25,3% in raport cu primele zece luni din 2004.

In concluzie, estimarile specialistilor care au preconizat o crestere medie sub nivelul prognozei oferite de Comisia Nationale de Prognoza, pentru intreg anul 2005, prognoza oficiala de crestere economica fiind de 5,7 procente.

































Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri