Incasarile din TVA au crescut in iulie si august cu 31% comparativ cu perioada similara din 2009, la 6,85 miliarde lei, dupa ce la sase luni se plasau sub nivelul din prima jumatate a anului trecut, reiese din datele publicate miercuri de Ministerul Finantelor.
La finele primelor opt luni, veniturile din TVA au fost de 23,29 miliarde de lei, cu 4,5% peste nivelul raportat in perioada similara din 2009. Ponderea in total venituri a incasarilor din TVA era de 21,9% la sfarsitul lunii august, informeaza Mediafax.

Datele pentru jumatatea anului indica incasari din TVA de 16,43 miliarde lei, cu 3,7% sub valoarea raportata in iunie 2009, de 17,06 miliarde lei.

Guvernul a majorat TVA pentru a asigura un plus de venituri la buget in vederea incadrarii in tinta de deficit bugetar negociata cu FMI la 6,8% in acest an. Decizia a fost adoptata dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor cu 15%.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finantelor, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit bugetar de 20,9 miliarde lei in primele opt luni, echivalentul a 4,1% din PIB, dupa ce a urcat in august cu aproape un miliard de lei.

In primele opt luni, cresteri importante pe partea de venituri au mai fost inregistrate la accize, care au urcat cu 11,7%, la 10,73 miliarde de lei. Ponderea accizelor in total veniuri este de 10,1%.

Impozitele si taxele pe proprietate au contribuit la veniturile bugetare cu 2,5 miliarde de lei, cu 12,9% mai mult fata de perioada similara din 2009.

Pe de alta parte, incasarile din impozitul pe profit au scazut cu 2%, la 7,5 miliarde de lei, in timp ce veniturile din impozitul pe salarii si venit s-au redus cu 5,1%, la 11,86 miliarde de lei.

Alte impozite pe venit, profit si castiguri din capital, cu o pondere de numai 0,6% din total venituri, au adus incasari la buget de 593,8 milioane de lei, cu 41,2% mai putin decat in aceeasi perioada din 2009.

La nivelul bugetului general consolidat, veniturile au avansat cu 2,9% fata de ianuarie-august 2009, la 106,26 miliarde de lei.

Pe partea de cheltuieli, cresteri importante au fost inregistrate cu costurile dobanzilor, care au urcat cu 27,8%, la 4,87 miliarde de lei, dar si la transferuri, unde cheltuielile au fost de 60,23 miliarde de lei, respectiv un avans de 11,6%.

Cheltuielile de personal si cele cu bunurile si serviciile au scazut cu 6,8%, respectiv 3,1%.

La capitolul cheltuieli de capital (investitii -n.r.), de la buget au fost transferate 9,17 miliarde de lei, cu 23,3% mai putin fata de aceeasi perioada a anului precedent.

La nivelul bugetului general consolidat, cheltuielie totale au fost de 127,16 miliarde de lei, cu 1,3% mai mari fata de nivelul raportat in ianuarie-august 2009.

Pentru intregul an, Executivul estimeaza o reducere in termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7–1,9%, comparativ cu cresterea de 1,3% avuta in vedere la fundamentarea bugetului initial, si un deficit bugetar de 6,8%, tinta fiind inclusa si in acordul cu FMI.

Autoritatile romane vizeaza reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB anul viitor si la sub 3% din PIB in 2012.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri