Romanii au trecut in ultimii doi ani de la statutul de cei mai optimisti est-europeni la polul opus, nivelul de incredere fiind foarte scazut in privinta perspectivelor financiare si somajului, potrivit unei analize FMI.
Astfel, daca in septembrie 2008 Romania avea cel mai ridicat indice al increderii consumatorilor din sapte state analizate, pana in august 2010 situatia s-a rasturnat, reiese dintr-un grafic realizat de expertii institutiei financiare de la Washington, scrie Mediafax.

Celelate tari incluse in acest sondaj sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania.

Romania a inregistrat cea mai severa scadere a increderii consumatorilor si este singurul stat dintre cele analizate in care a disparut optimismul.

Indicele are scaderi usoare in Polonia si Bulgaria, a stagnat pentru Lituania si s-a imbunatatit in Estonia, Ungaria si Letonia.

Situatia este similara pentru Romania in privinta increderii in perspectivele financiare pe urmatoarele 12 luni, masurata in septembrie 2008, respectiv august 2010. Si in acest caz romanii au devenit cei mai pesimisti europeni, dupa ce acum doi ani erau in topul optimismului, alaturi de polonezi.

Inversarea asteptarilor se repeta si in cazul indicelui asteptarilor la 12 luni privind somajul, masurat pe aceleasi perioade.

FMI noteaza ca tarile europene cu cele mai adanci recesiuni sunt acelea care au suferit nu numai o scadere a exporturilor, ci si prabusirea cererii interne ca urmare a incheierii bruste a "boom-ului" alimentat de credit din perioada perceputa ca fiind de prosperitate.

Aceste state vor trece si prin cele mai lente procese de relansare economica, in timp ce tarile unde recesiunea a fost mai blanda au cele mai puternice reveniri.

In privinta cererii interne, FMI avertizeaza ca Romania va continua sa constate un nivel "subminat" al consumului, determinat de situatia dificila de pe piata muncii, increderea scazuta a populatiei si "distrugerea bunastarii consumatorilor".

Potrivit estimarilor Fondului, Romania va avea a doua cea mai puternica recesiune din UE in acest an, de 1,9%, dupa Grecia, unde economia va scadea cu 4%. Totodata, PIB al Romaniei ar urma sa urce anul viitor cu 1,5%, cea mai slaba revenire dintre statele membre UE din Europa Centrala si de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri