Romania a inregistrat in septembrie cea mai mare crestere din Uniunea Europeana (UE) a productiei din sectorul constructiilor, de 4%, comparativ cu luna anterioara, in conditiile in care activitatea medie la nivel comunitar, calculata pentru 14 state, a scazut cu 1,7%, potrivit Eurostat.
In afara Romaniei, dintre tarile prezentate in raportul biroului de statistica al UE, trei au inregistrat cresteri ale productiei din sectorul constructiilor, respectiv Polonia (2,9%), Suedia (1,4%) si Germania (0,4%). Indicatorul a stagnat in Cehia si a consemnat cele mai accentuate scaderi in Slovenia (8,3%), Slovacia (7,6%) si Portugalia (4,6%), informeaza Mediafax.

Activitatea din constructii din Romania s-a redus cu 14,6% in al treilea trimestru, comparativ cu cel anterior, cea mai accentuata scadere din UE. La nivel comunitar productia trimestriala a coborat cu 1,8%, indicatorul evoluand negativ in cinci din 16 state europene.

In ritm anual, in septembrie, productia din constructii a coborat cu 14,2% in cazul Romaniei, scadere mai mica doar decat cea a Spaniei (37,3%) si a Sloveniei (18,5%). La nivel comunitar, activitatea s-a restrans cu 3,6%. In trimestrul trei, comparativ cu perioada similara din 2009, indicatorul a scazut cu 18,3% in cazul Romaniei, evolutie negativa depasita doar de Spania (35,5%), si cu 3,2% in UE.

Evulutiile lunare si trimestriale ale productiei din sectorul constructiilor sunt ajustate sezonier, iar cele anuale sunt ajustate in functie de zilele lucratoare, mentioneaza Eurostat.

Institutul National de Statistica a anuntat ca in luna septembrie volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de august, ca serie bruta, cu 16,1%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a avansat cu 4,0%.

Comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 14,2% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 15,1%.

In perioada ianuarie-septembrie, fata de intervalul similar din 2009, volumul s-a redus, ca serie bruta, cu 16,4%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 15,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri