Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu, adica la cuantumul din iunie 2010, inainte de diminuarea cu 15%, dar decizia finala va fi luata la Ministerul de Finante, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis, potrivit 9AM.ro.
Propunerea apartine Ministerului Muncii si va fi discutata la Ministerul de Finante, pentru a se stabili daca este sustenabila.

Premierul Emil Boc spunea, in 20 septembrie, ca Guvernul intentioneaza sa regandeasca indemnizatia de crestere a copilului, reducand "generozitatea" unor astfel de plati.

Curtea Constitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an.

Indemnizatie mai mare pentru mamele care se intorc mai devreme la serviciu?

Ministerul Muncii propune ca in Codul Social sa fie prevazuta o indemnizatie de 400 lei/luna, pana la implinirea perioadei legale de concediu de maternitate, pentru mamele care se intorc mai devreme la serviciu, a afirmat ministrul Muncii, Ion Nelu Botis.

Pana in prezent, mamele care se intorceau mai devreme la serviciu primeau o indemnizatie de 100 de lei lunar. Propunerea prevede ca aceasta indemnizatie de 100 de lei sa se acorde in cazul revenirii la serviciu cu sase luni mai devreme, si, daca aceasta perioada depaseste sase luni, pentru lunile suplimentare se vor acorda 400 de lei.

Concediul de maternitate ar putea fi redus la jumatate

Botis a mentionat insa ca se are in vedere reducerea perioadei de acordare, "a indemnizatiei pentru mame de la doi ani chiar pana la un an".

Ministrul Muncii a mai afirmat ca, in ceea ce priveste venitul minim garantat, Legea se afla in Parlament, fiind introduse "testarile de mijloace", ceea ce inseamna ca in acordarea ajutorului se va tine cont si daca beneficiarul are proprietati sau afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri