Peste 7.000 de persoane fizice au un venit net anual care depaseste un miliard de lei. Stiati ca Fiscul are in evidentele cu contribuabili si 256 de romani care primesc lunar, pe statul de plata, mai mult de 8.000 de euro, adica peste patru miliarde de lei anual? Ei bine, da! Sunt si romani cu salarii de miliarde, care platesc impozite pe bune.
Potrivit statisticilor Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF), sunt 256 de contribuabili persoane fizice care incaseaza fiecare un salariu de peste patru miliarde de lei pe an si care isi declara veniturile. Specialistii de la ANAF spun ca este posibil ca persoanele in discutie sa fie directori de multinationale sau de banci, presedinti de consilii de administratie, care, pe langa salariu lunar, mai primesc si alte indemnizatii, sporuri si prime, astfel incat se ajunge la aceasta suma. Dar trebuie spus si ca exista un roman care ii bate de departe pe toti cei 256 de miliardari, pentru ca acest angajat model este retribuit cu peste un milion de euro anual! In acelasi timp, nu trebuie uitat, insa, ca cea mai mare parte a contribuabililor, aproape cinci milioane de persoane, au un venit net impozabil anual intre 28 si 70 de milioane de lei.

Atunci cand i-am intrebat pe milionarii aflati intre primii 300 cei mai bogati romani cum isi incaseaza veniturile, majoritatea au aratat ca cea mai mare parte a banilor le intra pe dividende, si nu pe salarii. In general, salariile milionarilor de top variaza, asa cum am putut vedea, intre 1.500 si 5.000 de euro, si pentru aceste sume se platesc impozite Fiscului. Sumele serioase le incaseaza pe dividende, care sunt impozitate de stat mai putin, cu doar 26%, comparativ cu 50% cu cat sunt impozitate salariile. Este clar. Statul pierde niste venituri din cauza ca oamenii de afaceri isi incaseaza veniturile pe dividende. Dar tocmai de aceea se si spune ca, daca s-ar aduce contributiile sociale la niste niveluri rezonabile sau daca s-ar plafona contributiile, persoanele cu salarii mari nu ar mai avea de ce sa si le ascunda, conchide Gabriel Sincu, Senior Tax Manager, Haarmann Hemmelrath.

Cati dintre noi nu au visat, oare, ca izbutesc sa puna mana pe cele sase norocoase si ca, astfel, devin rentieri pe viata? Este o viziune comuna in Romania, tara in care domneste parerea ca este imposibil, daca nu intervine mana sortii, sa devii miliardar doar dintr-un salariu.

Cu toate acestea, potrivit datelor furnizate de Agentia de Administrare Fiscala (ANAF), exista peste sapte mii de persoane care au scapat de grija zilei de maine, care sunt asadar miliardari, avand un venit net impozabil de peste un miliard de lei la finele lui 2004.

Mai precis, in Romania, sunt 256 de contribuabili persoane fizice care incaseaza un salariu de peste patru miliarde de lei pe an (peste 100.000 de euro) si care isi declara veniturile. Este posibil, asa cum spun specialistii de la ANAF, ca persoanele in discutie sa fie sefi de mari multinationale, directori de banci, presedinti de Consilii de Administratie, care, pe langa salariul lunar, sa mai primeasca si indemnizatii de conducere, sporuri pentru atingerea unor performante deosebite etc., astfel incat sa ajunga la aceasta suma. Acestor contribuabili speciali li se adauga alte 7.231 de persoane care incaseaza venituri nete impozabile anuale intre un miliard si patru miliarde de lei. Urmeaza o clasa cu ceva mai multi reprezentanti peste 800.000 de contribuabili, care au avut, la finele lui 2004, un venit net impozabil intre 100 de milioane de lei si un miliard de lei. Grosul este reprezentat, potrivit statisticilor ANAF, de catre aproape cinci milioane de persoane, care au avut in 2004 un venit net impozabil intre 28 de milioane si 70 de milioane de lei.

Dar asta nu e tot. La categoria cel mai bogat si cinstit contribuabil raspunde prezent un angajat al unei firme private mari din Capitala, care, la finele lui 2004, a inregistrat un venit net impozabil de peste 1,8 milioane euro. E un pic cam fortat sa incerci sa aduci impreuna notiunile de salariat si milionar in euro sau dolari. Aveam un sef care imi spunea ca nu o sa fiu bogat decat atunci cand pentru mine vor lucra mai multi angajati. Cu toate acestea, realizez ca si in Romania este posibil, daca obtii cine stie ce performante in calitate de manager, sa ai un salariu de... milioane, comenteaza Gabriel Sincu, Senior Tax Manager Haarmann Hemmelrath.

In urma unui tur de forta, am remarcat, insa, ca majoritatea milionarilor din topul celor mai bogati romani platesc impozit statului doar pe profit si pe dividende, nu si pe salarii. Asadar, majoritatea celor intrebati au spus ca sunt de parere ca impozitele pe salarii si contributii sunt prea mari si, ca atare, prefera sa isi ridice banii din firme sub forma de dividende. De asemenea, multi dintre oamenii de Top care au functii executive si primesc si un salariu de la propria firma si-au infiintat microintreprinderi pe care incaseaza banii, in incercarea de a reduce costurile cu statul cat mai mult. Desi anul viitor vor fi obligati sa plateasca statului sume mai mari odata cu majorarea impozitului pe dividende, multi spun ca vor apela la aceeasi politica de a-si ridica banii, pentru ca tot ramane mai ieftina comparativ cu salariile.

Este clar. Statul pierde niste venituri din cauza ca oamenii de afaceri isi incaseaza veniturile pe dividende. Dar tocmai de aceea se si spune ca, daca s-ar aduce contributiile sociale la niste niveluri rezonabile sau daca s-ar plafona contributiile, persoanele cu salarii mari nu ar mai avea de ce sa si le ascunda, conchide Gabriel Sincu.

Traieste dintr-un deal de 30 de milioane de dolari

Farmacistul Mihai Miron spune ca veniturile sale se compun strict din dividende si ca, in ultimii ani, a preferat sa nu si le ridice, pentru a-si dezvolta afacerile. Eu nu am salariu, intrucat nu detin nici o functie executiva in companiile mele. Tot ce primesc este pe dividende, dar nu prea am avut nevoie de bani si i-am lasat acolo, arata Mihai Miron.

Dar ce inseamna ca nu prea a avut nevoie de bani si, mai ales, cu ce traieste? Am incheiat un deal interesant acum ceva vreme si am din ce sa traiesc, ba chiar sper sa imi mai ajunga inca cativa ani de aici inainte, spune enigmatic Miron.

Pentru necunoscatori, mentionam ca patronul-farmacist Mihai Miron este unul dintre fericitii castigatori ai sortii si ca intelegerea la care se refera i-a adus peste 30 de milioane de dolari, bani primiti pe seama vanzarii catre GlaxoSmithKline a companiei Europharm Brasov. Dar viata de om de afaceri nu s-a terminat cu aceasta tranzactie. Pe langa fabrica de lapte praf, fermele si fabrica de medicamente de la Chisinau, de care s-a ocupat dupa finalizarea afacerii cu Europharm din 2003, Miron a achizitionat anul trecut actiuni la patru mari farmacii, Aesculap, Medica, Global Pharmaceutical si Yassi Farm, cumparaturi care ii vor creste mai mult decat semnificativ cifra de afaceri. Sau, cu alte cuvinte, ii vor multiplica banii din punguta, pentru a-i sta la dispozitie in momentul cand cele 30 de milioane isi vor da obstescul sfarsit.


Peste 4.000 de euro, bani de buzunar


Fiind patronul unui grup in expansiune, Claudiu Bara a preferat sa isi imprumute companiile si sa nu incaseze aproape deloc dividende in ultimii ani. Totodata, tanarul om de afaceri prahovean arata ca si in anii care vor veni va prefera sa reinvesteasca dividendele, pentru ca nu vrea sa se imprumute de la banci.

Banii de buzunar ii castiga, insa, dintr-un salariu. Am in jur de 4.000 de euro salariu, bani pe care ii incasez printr-o microintreprindere pe care am infiintat-o de curand. De platit impozit, platesc pe fisa individuala la Fisc, explica Claudiu Bara. Patronul Fibec Holding spune despre sine ca este persoana insarcinata sa faca cumparaturile pentru toti membrii familiei. Nu am niste prioritati anume, nu cumpar, sa zicem, mai intai pentru copil si dupa aceea pentru restul familiei. Cumpar toate lucrurile necesare, pentru toti. De altfel, nu pot refuza ceva vreunuia dintre membrii familiei mele, spune Bara.

Grupul de firme Fibec Holding s-a redresat la finele lui 2004, obtinand o cifra de afaceri de peste 11 milioane de euro, dupa ce, in 2003, a suferit o cadere din cauza scaderilor inregistrate in piata. Revenirea s-a produs datorita diversificarii activitatii sau extinderii afacerilor in alte domenii. Pentru acest an, grupul Fibec asteapta o crestere importanta. In plus, supermarketul deschis de grup la finele lui 2005 a inceput deja sa aduca venituri.

Baschet la pachet cu dividende

Sebastian Ghita, patronul grupului de firme Asesoft spune ca are cartea de munca la una dintre firme si ca veniturile sale provin din doua surse: are un salariu, in calitate de manager, de 2.000 de euro, pentru care plateste impozit pe fisele fiscale, si dividende, pe care le incaseaza la finele anului. Spune ca nu a avut, de-a lungul timpului, nici o discutie in contradictoriu cu Fiscul. Exista o tendinta sa se considere ca banii care intra in conturile unei persoane fizice sunt fierbinti si provin din cine stie ce surse. Am incercat sa elimin orice suspiciune si, de aceea, banii care intra in conturile mele sunt doar din dividende, explica Sebastian Ghita. Este foarte nemultumit de faptul ca, de anul viitor, dividendele se vor impozita cu 16%, care, adunate la cele 16 procente ale impozitului pe profit, ii vor ridica povara fiscala la 32%, comparativ cu 26% anul acesta.

In 2004, grupul de firme Asesoft a obtinut o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, activitatea principala ramanand integrarea sistemelor informatice, realizarea de infrastructura IT si de soft. Mai mult, grupul Asesoft si-a consolidat afacerile, unele segmente devenind vizibile. Astfel, daca va veti surprinde urmarind o reclama la un hipermarket, sa stiti ca grupul a asigurat lantul de televiziune in-door si infrastructura pentru punerea la punct a sistemelor.

Mai trebuie mentionat si faptul ca tanarul ploiestean mai este patron si peste un grup de media, cu o cota foarte buna pe piata locala, peste echipa de baschet CSU Asesoft, dar si peste domeniile Tohani.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22483&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri