Guvernul va scoate la vanzare un pachet minoritar de actiuni de la CFR Marfa si cauta un investitor strategic pentru Tarom. Ce a mai cerut FMI Executivului?

Guvernul va scoate la vanzare un pachet minoritar de actiuni de la CFR Marfa pana la finele anului, urmand sa privatizeze operatorul de transport atunci cand conditiile pietei o vor permite, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, potrivit Mediafax.

CFR Marfa a incheiat anul trecut cu pierderi de 354,2 milioane de lei, in crestere cu 3,5% fata de 2009, in conditiile in care a transportat un volum de marfa mai mare cu 4,1%, potrivit datelor preliminate ale operatorului.

Pentru acest an, CFR Marfa estimeaza ca va transporta acelasi volum de marfa, respectiv 30,7 de milioane de tone.

CFR Marfa detine un parc de material rulant de peste 42.000 de vagoane si peste 900 locomotive.

De asemenea, listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la producatorul de gaze naturale Romgaz Medias fi derulata pana in primavara anului 2012, cu o intarziere de cateva luni fata de termenul prevazut initial de institutie.

"Atat de necesarul capital si know-how vor fi aduse in sectorul energetic prin investitori privati minoritari (prin intermediul ofertelor publice initiale sau vanzarea de actiuni catre parteneri strategici) in urmatoarele companii: OMV Petrom (vanzarea a 10% din capital este in desfasurare), Transelectrica (15% pana la finele anului 2011), Transgaz (15% pana la sfartitul acestui an) si Romgaz (15% pana in primavara anului 2012)", se arata in scrisoarea de intentie.

Ministerul Economiei programase intrarea la bursa a Romgaz pentru luna decembrie a acestui an.

De asemenea, 15% din titlurile detinute de Ministerul Economiei la transportatorul de energie Transelectrica vor fi plasate pe piata de capital mai tarziu decat era estimat initial, respectiv in luna iunie.

Ministerul Economiei detine 73,69% din actiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz si 20,6% din OMV Petrom.

Guvernul va angaja pana in luna august un consultant recunoscut international pentru a pregati privatizarile-cheie la unele companii de stat, printre care si Oltchim Ramnicu-Valcea, iar licitatiile pentru vanzarea acestor societati vor avea loc la mijlocul anului 2012.

"Pentru privatizarile cheie, care includ si vanzarea participatiei pe care statul o mai detine la Oltchim, un intermediar recunoscut international va fi numit pana la finele lunii august 2011. Propunerile vor fi trimise pana la sfarsitul anului, iar ofertele pana la jumatatea anului 2012", se arata in scrisoarea de intentie catre FMI.

Guvernul va cauta un investitor strategic pentru Tarom pana la finele anului si va privatiza compania de transport aerian atunci cand conditiile pietei o vor permite, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.

Tarom a fost inclusa pe lista companiilor monitorizate de FMI din noul acord, iar institutia financiara va evalua atat pierderile, cat si arieratele operatorului aerian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri