Moneda nationala s-a depreciat in sesiunea de vineri, pe fondul cererii comerciale de euro, evolutie decorelata de miscarea valutelor din regiune, iar cotatiile se situau peste 4,14 lei/euro la finalul zilei, scrie Mediafax.
In jurul orei 16:30, euro era schimbat pentru 4,1410 - 4,1430 lei, peste nivelul de la finalul sedintei precedente, de 4,1250 - 4,1260 lei/euro.

Desi in debut bancile au afisat cotatii apropiate de cele de joi, de 4,1210 - 4,1240 lei/euro, cursul a inceput sa urce, dar nu a depasit 4,14 lei/euro in prima parte a sedintei.

Dupa jumatatea sesiunii, cursul a atins un maxim de 4,1440 lei/euro, iar in partea a doua a zilei cotatiile s-au stabilizat usor peste 4,14 lei/euro.

Evolutia leului a fost decorelata de miscarea valutelor din regiune, care consemnau evolutii stabile la finalul sesiunii locale, dupa deprecieri de circa 0,4% in timpul zilei, revenirea acestora fiind sustinuta de publicarea unor date despre cresterea numarului de angajati din SUA in luna martie, semn ca imbunatatirea situatiei de pe piata muncii continua.

Potrivit dealerilor, deprecierea leului a fost generata de inchiderea unor pozitii ale jucatorilor straini, iar contrapartida la cumparare a fost destul de solida, in principal din partea clientilor comerciali.

BNR a redus joi rezervele minime in valuta de la 25% la 20%, iar aceasta masura a eliberat aproximativ un miliard de euro in piata.

Decizia surprinzatoare a BNR este explicata cu reticenta de analistii intervievati, posibilele ratiuni identificate de acestia avand mai degraba un iz politic, cum ar fi programul Prima Casa sau o emisiune de titluri in valuta. Astfel ca motivele mentionate au transmis un mesaj negativ pietei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs cu 2,26 bani mai mare, de 4,1367 lei/euro. Banca centrala a afisat joi o referinta de 4,1141 lei/euro.

Leul a trecut pe depreciere si in raport cu dolarul, astfel ca referinta BNR a urcat cu 2,86 bani, la 2,9217 lei/dolar, de la 2,8931 lei/dolar joi.

Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi s-au mentinut la un nivel redus, de 3,29 - 3,79%, iar randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au ramas la 3,67 - 4,17%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri