Banca Comerciala Romana (BCR) a semnat un nou acord cu Banca Europeana de Investitii (BEI), pentru contractarea unui imprumut in valoare de 75 milioane euro destinat finantarii proiectelor dezvoltate de IMM-uri, companii cu capitalizare medie si sectorul public, informeaza Mediafax.
Cele 75 milioane de euro reprezinta a doua transa a imprumutului pentru IMM-uri in valoare totala de 150 milioane euro, incheiat intre BEI si BCR in 2009.

"Companiile si autoritatile din sectorul public au trecut prin momente dificile in ultimii doi ani. Numeroase proiecte de investitii au fost blocate, ducand astfel la adancirea crizei economice. In prezent, Romania iese treptat din recesiune. Clientii trebuie sa depaseasca aceasta lipsa de incredere si sa reinceapa sa investeasca. Bancile trebuie sa isi adapteze strategiile si sa incerce sa faciliteze accesul la finantare. Iar BCR face exact acest lucru, alaturi de BEI: oferim finantare accesibila pentru a contribui la relansarea investitiilor, cresterea productivitatii si stimularea ocuparii fortei de munca", a declarat Wolfgang Schoiswohl, vicepresedinte responsabil cu segmentul de companii al BCR.

Finantarea prin intermediul fondurilor BEI poate fi accesata de o categorie vasta de beneficiari, cum ar fi IMM-uri, companii mid-cap mici si autoritati din sectorul public care intentioneaza sa dezvolte proiecte in sectoare de activitate precum industrie, turism, servicii si agricultura. Acesti clienti vor putea solicita finantare de pana la 12,5 milioane euro pentru proiecte in valoare de pana la 25 milioane euro.

Companiile mid-cap mari care doresc sa finanteze pana la 50% din cheltuielile de proiect eligibile in valoare totala de minim 25 milioane euro si maxim 50 milioane euro.

"Am folosit fonduri BEI pentru finantarea unor companii din domeniul agriculturii, productie, turism, transport si multe alte sectoare. Peste 75% din fondurile BEI sunt alocate proiectelor dezvoltate cu fonduri europene. Aceasta cooperare de succes sustine dezvoltarea durabila a IMM-urile in Romania si absorbtia fondurilor europene", a declarat Ramona Ivan, director executiv al directiei pentru institutii financiare in cadrul BCR.

In prezent, BCR este intermediarul financiar pentru doua instrumente BEI, respectiv a liniei de credit contractata in noiembrie 2006, in valoare de 50 milioane euro, din care au fost finantate deja peste 100 de proiecte dezvoltate de intreprinderi mici si mijlocii in Romania, ?i a unui imprumut pentru IMM-uri contractat in decembrie 2009, in valoare de 75 milioane euro, din care au fost finantate deja peste 80 de proiecte dezvoltate de firme.

Incepand cu anul 2000, BCR a contribuit la sprijinirea IMM-urilor romanesti pentru dezvoltarea proiectelor viabile cu ajutorul unor scheme de finantare competitive, alaturi de parteneri externi, cum ar fi BEI, BERD, IFC etc. Pana in prezent, BCR a finantat peste 10.000 de astfel de proiecte a caror valoare totala de cofinantare depaseste un miliard de euro.

Principala misiune a BEI, banca Uniunii Europene, este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica si sociala a statelor membre UE prin finantarea investitiilor solide. Cu ajutorul liniilor de credit acordate institutiilor financiare, proiectele finantate cu fonduri BEI sunt de regula aplicate de IMM-uri (intreprinderi cu mai putin de 250 de angajati) si de companii mid-cap sau municipalitati.

Din anul 1990 pana in prezent, BEI a acordat Romaniei imprumuturi in valoare de aproximativ 8,2 miliarde euro, din care aproape 780 milioane euro au fost utilizati pentru a oferi sprijin proiectelor dezvoltate de IMM-uri, inclusiv imprumutul actual.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri