BCR a vandut in primul trimestru credite neperformante din portofoliul de retail de 84,6 milioane euro, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din totalul imprumuturilor cedate de Erste, a declarat Bernhard Spalt, membru al consiliul de management al grupului austriac si chief risk officer.
"Am vandut circa 150 milioane de euro de credite neperformante in primul trimestru catre piata, peste jumatate au fost reprezentate de creditele negarantate din Romania", a spus Spalt, potrivit Mediafax.

El a precizat ca valoarea creditelor neperformante din Romania cedate este de 84,6 milioane de euro.

"In Romania, situatia ramane dificila, dar sentimentul consumatorilor incepe sa se imbunatateasca. Creditele neperformante au continuat sa creasca, dar intr-un ritm mai lent, pentru al doilea trimestru consecutiv", potrivit oficialilor grupului austriac.

Potrivit datelor Erste, ponderea creditelor neperformante in total imprumuturi acordate este in Romania de 18,3%, cel mai ridicat nivel din Europa Centrala si de Est. Astfel, rata creditelor neperformante era la finele primului trimestru de 13,5% in Ungaria, 7,8% in Slovacia, 6,1% in Cehia si 5,8% in Austria.

Pe de alta parte, directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, a mentionat ca nu anticipeaza pentru Romania o crestere economica notabila inainte de cel de-al doilea semestru al acestui an.

"Ne asteptam la o imbunatatire economica si la veniturile reale in crestere in regiune, dar asta nu se transpune imediat in suplimentarea consumului. Ne asteptam ca asta sa se intample, nu atat de mult in Ungaria si Romania, dar in Austria, Cehia si Slovacia. Daca vom compar cu anii trecuti, ne asteptam ca in Romania, odata ce oamenii vor fi increzatori, iar salariile reale vor creste, consumul sa isi revina mai rapid decat in alte state", a spus Treichl.

Erste Bank controleaza in Romania grupul BCR, care include in principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinte, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.

Profitul net al grupului BCR a scazut in primul trimestru de 3,2 ori, la 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro), pe fondul mentinerii unor costuri ridicate cu provizioanele, reducerii veniturilor din dobanzi in principal din cauza OUG 50 si cresterii cheltuielilor cu personalul.

In ultimul trimestru al anului trecut grupul BCR a avut o pierdere de 29,5 milioane de lei, care a fost influentata cu 5 milioane de euro de vanzarea unui portofoliu de credite negarantate de 98 de milioane de euro, la un pret de 9% din valoare.

Soldul creditelor si avansurilor acordate de grupul BCR clientilor a scazut in primul trimestru cu 3,3% comparativ cu finele anului trecut, la 50,5 miliarde de lei, potrivit standardelor internationale de contabilitate, IFRS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri