Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, considera ca romanii sunt "admirabil de nepregatiti" pentru adoptarea euro, el adaugand ca in zona euro, se intra cu bilet iar Romania si-a exprimat deocamdata doar intentia de a procura tichet, fara a sti cu ce va calatori, potrivit Mediafax.
"In ceea ce priveste data (aderarii la zona euro - n.r.), aici e o mica larghete. Noi am spus 2015, dar asta nu inseamna 1 ianuarie 2015. Sunt doi pasi importanti de facut. O data, trebuie sa intram in zona tampon, in anticamera zonei euro, unde din punct de vedere tehnic trebuie sa stam doi ani. Urmeaza o perioada de cateva luni de evaluare, cand si BCE si CE trebuie sa ne spuna «Da, meritati!». Aici, in Zona Euro, se intra cu bilet. Noi deocamdata ne-am manifestat intentia de a ne procura bilet dar biletul nu-l avem in buzunar. Nici macar nu stim cu ce tren vom calatori. Toate astea le vom afla, sper, foarte repede", a spus Adrian Vasilescu, la o conferinta cu tema "Adoptarea Euro in 2015: beneficii si vulnerabilitati", organizata de Reprezentanta CE la Bucuresti.

Guvernul si Banca Nationala au decis la inceputul acestei luni sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu inseamna, neaparat, 1 ianuarie. De fapt, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus politicienilor din coalitia de guvernamant ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in paralel cu euro pana in decembrie 2015.

"Chiar daca este vorba de bugetul tarilor din zona euro, fapt care implica aderarea la zona euro la 1 ianuarie, cred ca daca in 2015 ni se spune «Poftim biletul» si va fi 1 ianuarie 2016 nu se va intampla nimic rau in tara aceasta. Bine ar fi sa fie anul 2015 cel in care cele doua foruri europene sa ne spuna «Da, puteti sa intrati»", a adaugat ulterior Vasilescu.

Analistii considera insa ca procedura de aderare nu ar permite Romaniei sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015, termen care ar presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) cel mai tarziu la mijlocul anului viitor, pentru a iesi din aceasta anticamera in a doua jumatate a lui 2014. Dupa aceasta procedura, Banca Centrala Europeana si Parlamentul European trebuie sa-si dea acordul pentru aderare, procedura care dureaza cateva luni.

Consilierul guvernatorului BNR a atras atentia ca aderarea la euro nu inseamna ca "se deschide imediat un buzunar din care sa inceapa sa rasara bunastare pentru populatia Romaniei".

"Dar se deschide o cale pentru ca intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat populatia Romaniei sa aiba ceva de castigat de pe calea aceasta", a adaugat el.

Pe de alta parte, Adrian Vasilescu recunoaste ca Romania nu este inca pregatita sa adere la zona euro.

"La noi apare aceasta intrebare. Suntem pregatiti sa intram in zona euro in 2015? Rasunsul, din punctul meu de vedere: Nu, nu suntem pregatiti. Dar eu privesc inapoi in istoria Romaniei si vad asa: pentru unirea din 1859 nu am fost nicidecum pregatiti, dar am facut-o in conditiile in care foarte multe tari vroiau sa ne blocheze. Am avut si prieteni in Europa care ne-au ajutat si am trecut de hopul asta. Pentru Unirea din 1918 nu am fost pregatiti, dar am facut-o si pe asta. Pentru batalia de la Marasesti nici atat nu am fost pregatiti si s-a intamplat ce s-a intamplat. Comandantii francezi, inainte de batalia asta, le spuneau ostasilor romani «Dragii mei, sunteti admirabil de nepregatiti». Cred ca si acum suntem admirabil de nepregatiti. Dar daca nu ne stabilim un reper, oricat vom amana ... daca zicem 2017, amanam pregatirile pentru 2017. Daca zicem 2024, cum a zis nu-stiu-ce mare banca, atunci incepem pregatirile", a spus Adrian Vasilescu.

Afirmatia completeaza cea mai recenta declaratie a guvernatorului Isarescu, care afirma ca chimbarea tintei de aderare la zona euro ar fi incurajat politicienii sa spuna ca mai este timp pentru reforme si sa amane aplicarea lor.

Consilierul guvernatorului BNR, care si-a inceput discursul precizand ca nu doreste sa se exprime in numele Bancii Nationale, a spus ca "din punct de vedere tehnic toate datele duc catre grabirea termenului de intrare cat putem noi sa-l grabim".

El a mai atras atentia ca Romania este o tara cu "un specific complicat".

"Avem o impartire in trei Romanii. Si, daca am vorbit despre unirea de la 1859 si despre unirea de la 1918, eu cred ca trebuie sa ne gandim pentru zona euro acum la cum facem sa avem a treia unire, pentru ca avem o Romanie a marilor orase, avem o Romanie a micilor orase (...) si marea Romanie a satelor care constituie la ora actuala si marea noastra problema si factorul care va suferi in viitorul apropiat cele mai mari schimbari", a mai spus Vasilescu.

Intrarea in ERM-II este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, datoria publica trebuie limitata sub 60% din PIB, iar inflatia sa nu depaseascan cu 1,5% media celor mai performante tari din zona euro) si sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri