Economistii si reprezentantii BNR sustin ca actualul nivel la care a ajuns cursul leu/euro nu ar trebui sa ne sperie, fiind doar o corelare cu valutele din regiune. Deprecierea leului ar putea fi oprita, totusi, in jurul valorii de 4,4 lei/euro.
"As zice ca, mai degraba, cursul nu va trece de 4,4 lei/euro, dar nici nu este de exclus sa aiba o scurta incursiune peste acest nivel, tinand cont ca ieri (joi - n.r.) a ajuns la 4,39 lei/euro, iar spread-ul destul de mare ar permite un salt peste 4,39 lei/euro destul de usor", a explicat economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu.

El mentioneaza ca in momentul in care cotatiile au ajuns in jurul nivelului de 4,39 lei/euro au aparut cativa jucatori in piata care intervin de obicei pentru stoparea deprecierii.

"Practic, lucrurile nu sunt chiar atat de grave, deoarece ce s-a intamplat pana acum pe curs este relativ nesemnificativ ca miscare. In general, participantii la piata cred ca banca centrala are un control foarte bun asupra monedei nationale”, a adaugat Muscalu.

Mai mult, economistul apreciaza ca sunt destule motive ca sa nu ne ingrijoram de capacitatea de interventie a BNR, intrucat deocamdata nu este impiedicata de politica de imprumuturi a Finantelor.

In mod normal, tinand cont ca Ministerul de Finante are nevoie sa se imprumute destul de mult, capacitatea de interventie a BNR este mai redusa, dar nu este cazul sa fie pusa acum intr-o situatie dificila.

"Ministerul de Finante este foarte aproape sau chiar a depasit necesarul de bani pentru finantarea deficitului bugetar. Deci, ramane ca in urmatoarele luni sa refinanteze imprumuturile care ajung la scadenta, ceea ce in general este considerat relativ usor", a mai spus Muscalu.

Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, un nou maxim istoric.

„Miscarea de depreciere a avut loc ieri (joi – n.r.), cand a fost atins nivelul maxim de 4,39 lei/euro. Rulajele au fost in crestere, mai ales din partea jucatorilor straini. Pragul atins ieri a fost un punct de interes pentru vanzatori. Banca Nationala nu a intervenit direct pe piata, poate indirect, dar este foarte greu de spus. La cum arata situatia in prezent, tehnic, leul va continua sa se deprecieze fata de euro, usor peste nivelul de 4,4 lei/euro”, a declarat un dealer pentru wall-street.ro.

Dupa cum ne-a obisnuit, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a iesit sa linisteasca populatia prin intermediul televiziunilor. El a explicat pentru B1 TV ca Banca Nationala nu face cursul, ci doar il calculeaza.

"Cursul il face piata si il fac bancile romanesti si straine care sunt in piata. Banca Nationala face o simpla fotografie la ora 13", a spus Vasilescu.

Consilierul guvernatorului a explicat ca leul nu a facut decat sa se alinieze la evolutia valutelor din regiune. Totodata, el nu a transmis niciun fel de estimare cu privire la evolutiile viitoare ale cursului, dar a precizat ca nu fundamentele economice sunt cauzele deprecierii, ci doar tranzactiile facute de actorii pietei.

Totusi, nu doar analistii si economistii se bazeaza pe interventia BNR pentru stoparea devalorizarii monedei nationale, dar si politicienii sunt convinsi ca banca centrala va "controla" aceasta depreciere. Theodor Stolojan, liderul grupului PDL din Parlamentul European, a spus intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, ca leul va pierde teren in raport cu euro si dolarul in perioada urmatoare, dar “deprecierea va fi controlata de banca centrala”.

Fundamentele economice nu ajuta cursul de schimb

In opinia lui Stolojan, fundamentele economice nu ajuta cursul de schimb si nu ar trebui sa ne mire "daca leul se depreciaza atata timp cat o tara intreaga produce dezechilibre ale contului curent si o inflatie mai mare decat cea din zona euro". In schimb, cursul este ajutat de intrarile de capital strain, care “din pacate, sunt mai putin legate de oportunitatile de investitii in sectorul real din Romania, ci mai mult de specularea diferentelor intre nivelul dobanzilor din Romania si cele din alte piete".

De asemenea, economistul Florin Citu este chiar mai pesimist in ceea ce priveste amplitudinea depecierii leului, el fiind de parere ca moneda nationala ar putea ajunge la un curs de 4,4-4,5 lei/euro.

"Romania este o economie care are recesiune, deficite si datorie publica in crestere. Nu are cum sa aiba o valuta puternica", a spus Citu.

El a explicat ca, pe termen lung, sunt motive din punct de vedere fundamental pentru o depreciere, desi pe termen scurt nu se astepta la o depreciere, dar acum se pare ca "se repatriaza profituri sau se scot bani din tara".

Sursa foto: worradmu / FreeDigitalPhotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri