Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, si a atins un nou maxim istoric.
Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost 4,3688 lei, inregistrat la 30 iunie 2010.

„Miscarea de depreciere a avut loc ieri (joi – n.r.), cand a fost atins nivelul maxim de 4,39 lei/euro. Rulajele au fost in crestere, mai ales din partea jucatorilor straini. Pragul atins ieri a fost un punct de interes pentru vanzatori. Banca Nationala nu a intervenit direct pe piata, poate indirect, dar este foarte greu de spus. La cum arata situatia in prezent, tehnic, leul va continua sa se deprecieze fata de euro, usor peste nivelul de 4,4 lei/euro”, a declarat un dealer pentru wall-street.ro.

Deprecierea leului i-a luat prin surprindere si pe analisti, in conditiile in care Romania are in prezent fundamente economice bune, iar situatia din exterior s-a mai calmat, dupa ce Grecia a demarat prima etapa a celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie.

Monedele statelor emergente s-au depreciat si pe fondul vestilor bune venite in ultima saptamana dinspre Statele Unite ale Americii. Astfel, vanzarile de retail din SUA au inregistrat in februarie cea mai rapida crestere din ultimele cinci luni, de 1,1%, ceea ce arata faptul ca economia isi revine. Totodata, numarul cererilor pentru indemnizatii de somaj din SUA a revenit la minimul ultimilor patru ani. Chiar Rezerva Federala a Statelor Unite a remarcat ca exista semnale de consolidare a economiei americane si ca tensiunile de pe pietele financiare s-au mai atenuat.

1. Credeti ca va interveni BNR in piata pentru stabilizarea leului?







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri