UniCredit are o relatie excelenta cu Ion Tiriac, care detine 45% din UniCredit Tiriac Bank, si anticipeaza mentinerea structurii actionariatului principal al bancii, a declarat Roberto Nicastro, directorul general al grupului italian, mentionand ca acordarea de dividende nu este o prioritate.
"Nu este o prioritate acordarea de dividende in Romania. Suntem intr-o faza de investitii, deci orice venituri sunt necesare pentru a sustine o crestere suplimentara vor fi disponibile. Este mereu un moment pentru investitii si unul pentru a recupera investitiile. Cred ca este inca este un moment pentru investitii", a spus Nicastro, potrivit Mediafax, in cadrul unei intalniri organizate la Milano cu mai multi jurnalisti din Romania.

Anul trecut, UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net de 171,2 milioane lei (41 milioane euro), potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in scadere cu 47,9% fata de 2009, pe fondul cresterii costului de risc. Dupa primul trimestru din acest an, banca a obtinut un profit net de 34 milioane de lei, potrivit IFRS, in scadere cu 47% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul prelungirii recesiunii si restrangerii marjelor.

Nicastro a mentionat ca UniCredit Tiriac Bank nu este singura situatie in care UniCredit detine participatia majoritara, un caz similar fiind in Turcia, si ca relatia cu omul de afaceri Ion Tiriac este una excelenta.

"In acest moment nu vedem nevoia unor schimbari in actionariat si continuam sa vorbim, sa schimbam opinii despre viitor pentru a avea o relatie stabila", a afirmat Nicastro, intrebat daca Ion Tiriac va putea sa sustina in continuare banca, astfel incat, pe viitor, solvabilitatea sa ramana adecvata.

UniCredit Tiriac Bank este detinuta in proportie de 50,55% de catre UniCredit Bank Austria. Omul de afaceri Ion Tiriac controleaza, prin doua firme, 45% din actiunile bancii.

Intrebat despre cat de multi bani este dispus UniCredit sa investeasca in Romania, Nicastro a spus ca nu exista o cifra bugetata si ca suma finala va depinde de strategia de crestere a bancii.

"Daca deschidem 50 de sucursale si crestem creditele cu 10%, investitia va fi de aproximativ 50 milioane euro. Daca maine dimineata ne trezim cu o oportunitate de achizitie a unei banci si ne place, atunci suma ar putea fi semnificativ mai mare. Acesta este o situatie ipotetica. Vad cu usurinta realizarea de investitii de de 50-100 milioane de euro in urmatorii trei ani in Romania. Suntem acum locul 7 in Romania si ne-ar placea ca la un moment dat sa intram in top 3, dar depinde foarte mult de oportunitatile pe care le avem", a continuat oficialul UniCredit.

Totodata, el a spus ca grupul italian are o "dorinta foarte puternica" de a creste pozitia pe piata din Romania.

"Ne dorim mult sa crestem pozitia pe care o avem in Romania.
In mod tipic, crestem prin majorarea retelei teritoriale. Nu voi exclude potentiale achizitii daca exista o oportunitate potrivita, ceea ce reprezinta o chestiune de pret, de calitate a activelor care sunt disponibile. Vorbind in general, a creste mai mult in Romania este in mod clar in agenda noastra", a aratat Nicastro.

El considera ca nu exista riscuri semnificative pe termen scurt pentru piata bancara romaneasca si spune ca cea mai mare temere pentru economia locala este legata de evolutia economiei europene in general.

Pe de alta parte, oficialul UniCredit a declarat ca expunerea grupului italian pe Grecia este redusa, de pana la un miliard de euro, suma aproape irelevanta avand in vedere valoarea totala a activelor UniCredit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri