Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit net de 1,41 miliarde de lei, de peste trei ori mai mic fata de rezultatul raportat in anul anterior, in special din cauza unor incasari mai mici din dobanzi, reiese din raportul anual al bancii centrale.
Pentru 2009, BNR a raportat un profit net de 4,6 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

Anul trecut, veniturile din dobanzi ale bancii centrale au cumulat 1,4 miliarde de lei, de trei ori mai mici fata de incasarile de 3,12 miliarde de lei din anul anterior. Cheltuielile cu dobanzile au scazut de la 2,8 miliarde de lei la 2,16 miliarde de lei.

Pe partea operatiunilor financiare, cheltuielile cu emisiunea monetara au scazut cu mai mult de jumatate, de la 102,8 milioane de lei in 2009 la 45,8 milioane de lei anul trecut.

Castigurile nete realizate din operatiuni valutare au scazut cu 46% anul trecut, la 2,04 miliarde de lei, de la 3,8 miliarde de lei in anul anterior.
Potrivit raportului, diminuarea profitului se datoreaza, in mare masura, situarii bancii centrale in pozitia de debitor net al sistemului bancar in cea mai mare parte a anului 2010.

Conform Legii 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, profitul realizat in anul 2010 a fost repartizat dupa cum urmeaza: cota de 80% (1.132 milioane lei) a fost virata la bugetul de stat; 141,5 milioane lei au fost destinate majorarii rezervelor statutare; 84,9 milioane lei au fost utilizate pentru constituirea unor surse proprii de finantare; 28,3 milioane lei s-au folosit pentru fondul de participare a salariatilor la profit, iar 28,3 milioane lei pentru rezerve la dispozitia Consiliului de Administratie.

Cheltuielile cu personalul BNR au urcat cu 9% in 2010

Cheltuielile cu personalul ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut cu 9,1% anul trecut, la 202,9 milioane de lei, potrivit raportului anual al bancii centrale, desi salariile angajatilor au fost reduse cu 25% incepand cu 1 iulie anul trecut.

Cheltuielile cu personalul ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut cu 9,1% anul trecut, la 202,9 milioane de lei, potrivit raportului anual al bancii centrale, desi salariile angajatilor au fost reduse cu 25% incepand cu 1 iulie anul trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri