Moneda nationala a pierdut avansul modest consemnat in prima parte a zilei, iar spre final cursul a urcat spre 4,27 lei/euro, in conditiile in care panica s-a instalat iar in pietele internationale, leul inregistrand cea mai mica corectie, in timp ce valutele din regiune pierdeau circa 1%, Mediafax.
In jurul orei 16:30, bancile afisau cotatii de 4,2665 - 4,2700 lei/euro, cu peste 0,5 bani peste nivelul din acelasi moment al sesiunii de marti, de 4,2615 - 4,2635 lei/euro.

Primele tranzactii au fost realizate la 4,2550 lei/euro, insa in prima ora a revenit peste nivelul de 4,2600 lei/euro, intr-o piata cu volume foarte mici de tranzactionare, deprecierea usoara fiind determinata indirect de intarirea francului elvetian in raport cu euro.

Pana la jumatatea zilei, cotatiile s-au mentinut usor peste 4,2615 - 4,2635 lei/euro, iar spre finalul zilei, cursul a inceput usor sa urce.

Dealerii spuneau la jumatatea zilei ca sentimentul se mentinea negativ pe piete, in conditiile in care francul continua sa se aprecieze in raport cu euro, chiar si dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a anuntat noi masuri de combatere a acestui trend.

"Eu cred ca situatia e mai grava ca in 2008, pentru ca atunci a fost o criza a bancilor, care au fost salvate de catre state, insa acum statele au probleme. Pe ele cine le mai salveaza?", a spus un dealer.

El a adaugat ca sentimentul negativ a fost alimentat de o stire potrivit careia guvernul elen vrea sa extinda asa-numitul "swap" pentru a include obligatiunile cu maturitatea pana in 2024.

"Bursele din SUA au deschis pe scadere, iar daca acestea se vor mentine asa, cel mai probabil retailul va incepe sa vanda masiv «din spirit de turma». Cred ca marile banci centrale vor incerca sa faca ceva si ma astept la o interventie concertata", a spus dealerul.

Investitorii s-au orientat catre obligatiuni si francul elvetian, care in perioade de criza este apreciat datorita stabilitatii politice din Elvetia, pozitiei neutre adoptate de tara, nivelului scazut al datoriei guvernamentale si excedentului de cont curent.

Valutele din regiune afisau corectii de pana la 1% in raport cu euro.

Francul elvetian a atins miercuri un nou maxim istoric fata de leu, referinta publicata de BNR, de 4,0865 unitati, fiind cu 6,44 bani peste cursul de schimb valabil marti, dupa ce moneda elvetiena a continuat sa se intareasca fata de cea europeana.

Leul s-a depreciat in acest an cu 19,4% fata de moneda elvetiana, de la 3,4211 lei/euro la finalul lunii decembrie 2010. Fata de inceputul anului 2010, moneda nationala inregistreaza o pierdere de 43,8%.

In raport cu euro, leul s-a apreciat usor in prima parte a zilei, iar BNR a anuntat un curs de referinta cu 0,5 bani mai redus, de 4,2620 lei/euro.

Leul a castigat teren si in raport cu moneda americana, iar paritatea oficiala a scazut cu 2,63 bani, de la 2,9892 lei/dolar la 2,9629 lei/dolar.

Dobanzile de referinta publicate miercuri pentru plasamentele pe o zi au coborat de la 4,42 - 4,92% la 4,28 - 4,78%, iar randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au scazut de la 4,37 - 4,87% la 4,25 - 4,75%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri