Creditul in franci elvetieni, produsul de „succes” de pe piata bancara din 2007-2008, le da acum bancherilor serioase batai de cap, dupa ce, rand pe rand, clienti incep sa fie sufocati de aprecierea semnificativa a francului, cotat acum cu peste 4 lei fata de 2 lei in urma cu trei ani. Ungurii de la OTP, cei care au adus creditul in CHF in Romania, propun si solutii: reducerea dobanzii si amanarea platii principalului.
Francul elvetian, moneda in care se acordau acum cativa ani cele mai mari credite ipotecare, a devenit cosmarul clientilor care platesc acum o rata la credit aproape dubla fata de cea din 2007-2008. Circa 50.000 de romani cu credite in CHF urmaresc cursul de schimb si se intreaba ce vor face cand rata va ajunge de nesuportat.

Francul era cotat cu 2 lei la inceputul lui 2008, iar bancherii declarau atunci ca „nu exista indicii alarmante” privind posibilitatea unei deprecieri substantiale a leului fata de francul elvetian. Indiciile nu au existat ori nu au fost suficient de vizibile pentru bancherii care faceau profituri de sute de milioane de euro. Cert este, insa, ca francul a ajuns sa fie cotat astazi cu 4,08 lei, dublu fata de acum trei ani.

OTP Bank Romania, prima banca ce a adus pe piata locala creditele ipotecare in franci elvetieni, a redus dobanda la aceste imprumuturi cu un punct procentual si a suspendat temporar rambursarea capitalului, in incercarea de a-si ajuta clientii care nu mai pot suporta aprecierea semnificativa a francului.

Totusi, ungurii de la OTP nu propun inghetarea cursului, desi in Ungaria s-a ajuns la o astfel de masura. „Putem sa o facem, dar nu credem ca este util sa inghetam cursul la 4 lei pentru un franc. Din moment ce clientii nu ne cer asta, nu cred ca isi doresc o inghetare”, sustine Gabriel Cretu, director de vanzari si retea in cadrul OTP Bank Romania. Intrebat daca ar fi utila o inghetarea a cursului la un nivel inferior, el a declarat: „Nu putem sa inghetam francul la 3 lei pentru ca ar insemna sa facem o gaura pentru banca. Clientii trebuie sa isi asume si ei partea de vina, asa cum o facem noi prin cele doua masuri propuse”.

OTP are in portofoliu 13.800 de clienti cu credite ipotecare in franci, adica aproximativ un sfert din totalul celor care s-au imprumutat in aceasta moneda. Raiffeisen Bank, Bancpost, Volksbank, Piraeus Bank sunt cateva dintre celelalte banci care vindeau credite in franci elvetieni cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei. Cel mai mare portofoliu de astfel de credite se afla in bilantul Volksbank.

„Dublarea ratei este, evident, un eveniment extrem de neplacut pentru clienti. Ne-am gandit sa suportam o parte din aceasta dublare prin scaderea dobanzii cu 1 punct procentualea si prin oprirea platii capitalului. Masurile pe care le propunem conduc la scaderea ratei lunare cu 20 – 30% in functie de tipul creditului”, afirma Cretu. Dobanda la credite acordate de OTP este formata din indicele Libor la care se adauga o marja de circa 5,5 – 6,5%.

Masurile de sprijin se aplica doar celor care le solicita, banca mentionand ca nu va transmite notificari clientilor cu credite in franci elvetieni, dar ca se bazeaza pe informatiile ce o sa apara in presa.

„Speram ca rata de schimb o sa revina in intervalul 1,2 – 1,3 fraci pentru un euro in urmatoarele trei luni. Daca banca centrala a Elvetiei a indicat aceasta tinta, pe ea mizam si noi, deocamdata nu suntem mai optimisti. Structural, romanii au incredere in ceasurile elvetiene. Sa speram ca o sa functioneze si in acest caz”, a spus oficialul OTP Bank.

Cretu a precizat ca rata de neperformanta pentru creditele ipotecare in franci elvetieni este redusa in prezent, dar ca inca nu pot fi cuantificate efectele aprecierii semnificative a francului din ultima luna. Creditele cu intarzieri la plata de peste 90 de zile reprezinta, ca valoare, 8% din totalul imprumuturilor ipotecare in franci, iar ca numar doar 4%.

Cum comentati? Cum vi se par masurile propuse de OTP Bank pentru sustinerea celor care au credite ipotecare in franci elvetieni?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri