"In configurarea parametrilor acestei metode am plecat de la ideea sa oferim o reducere de minim 20% pentru clientii cu credite in CHF care au dificultati in rambursarea creditului. In momentul in care, dintr-un motiv sau altul, gradul de indatorare al familiei depaseste pragul de 65%, stim ca este dificil pentru clienti sa plateasca si de aceea venim cu o oferta in favoarea lor cu reducere imediata de sold. De asemenea, oferim o reducere de dobanda pentru restul perioadei contractuale, practic cea mai buna dobanda la lei din oferta bancii, indiferent daca este credit imobiliar sau de nevoi personale garantat cu ipoteca", a spus Mihai Rauta, director executiv Consumer Risc in cadrul Raiffeisen Bank.

Pentru a apela la aceasta oferta, clientii trebuie sa aiba un credit in franci cu garantie imobiliara si sa depaseasca 65% la gradul de indatorare. Documentele necesare (care vor fi obtinute si semnate in agentiile bancii): cerere de conversie, acordul de verificare la Biroul de Credite si ANAF.

Etapele ofertei de conversie a creditelor in franci elvetieni

  1. reducere imediata a soldului creditului cu 10%
  2. conversie in lei a imprumutului, la cursul BNR din ziua conversiei
  3. reducere de dobanda pe restul perioadei contractuale (la nivelul celei mai bune dobanzi in lei oferite de banca, ROBOR la 3 luni + 3%)
  4. reducere cu inca 10% a soldului, pe baza comportamentului bun de plata - 5% dupa primul an si inca 5% dupa al doilea an

"Principiul este sa venim cu solutii pentru clientii care vor sa ramburseze creditul, dar nu pot, din motive obiective. De aceea oferim reducerea datoriei din momentul imediat acceptarii ofertei, si apoi o reducere in trepte pentru a recunoaste efortul de buna plata", a explicat Rauta.

Portofoliul de credite in CHF al bancii este aproximativ 380 de milioane de euro, numarul de credite fiind in prezent de aproximativ 7.700. Dintre acestea, peste 52% au fost restructurate pana acum.