Moneda nationala a ramas pe depreciere in a doua parte a sesiunii, cotatii osciland in jurul nivelului de 4,3050 lei/euro, evolutie corelata cu scaderile inregistrate de valutele din regiune, dupa comentarii pesimiste din partea Federal Reserve si date macro nefavorabile in China si zona euro.
In jurul orei 16:30, operatiunile se perfectau la 4,3040 - 4,3055 lei/euro, cu un ban peste nivelul de miercuri, cand schimburile se realizau la 4,2920 - 4,2940 lei/euro.

In debut, bancile cotau euro la 4,3000 - 4,3030 lei, iar primele tranzactii au depreciat leul pana la un maxim de 4,3120 lei/euro, dupa care cotatiile au coborat sub 4,3 lei/euro, dealerii suspectand interventia BNR.

Pana la jumatatea zilei, cursul a revenit pe crestere, pana aproape de 4,31 lei/euro, dar un ordin semnificativ de vanzare de euro a intors cotatiile spre 4,3 lei/euro.

"Putin inainte de ora 12:45, cand se stabileste cursul de referinta, s-a dat un ordin semnificativ de vanzare de euro. Credem ca a fost BNR, care vrut o referinta sub 4,31 lei/euro. Se pare totusi ca banca centrala accepta o depreciere a leului, insa vrea sa fie una lenta", a spus dealerul unei banci.

In partea a doua a zilei, cursul a oscilat in intervalul 4,3050 - 4,31 lei/euro.

Valutele din regiune au consemnat de asemenea pierderi importante fata de euro. In acelasi timp, moneda unica a atins joi un nou minim al ultimelor opt luni fata de dolar.

Aversiunea la risc a jucatorilor a crescut, dupa ce Federal Reserve a avertizat ca economia americana este vulnerabila la riscuri semnificative, iar un indice privind activitatea fabricilor din China a aratat incetinirea motorului de crestere economica mondiala.

In plus, indicii PMI ai sectorului privat din Germania si Franta au inregistrat in septembrie cele mai slabe evolutii din ultimii doi ani, anuntand perspective pesimiste pentru economia zonei euro.

Cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins joi maximul din acest an, de 4,3081 lei/euro. Un nivel superior, de 4,3110 lei/euro, a fost anuntat la 6 decembrie. Cursul de joi este cu 1,79 bani mai mare fata de cel din sesiunea de miercuri, de 4,2902 lei/euro.

Pentru moneda americana, BNR a publicat un curs de referinta de 3,1978 lei/dolar, cu 6,1 bani mai ridicat fata de nivelul anterior, de 3,1368 lei/dolar.

1. Credeti ca deprecierea leului va mai continua?

2. Unde va asteptati sa ajunga cursul de schimb la finele anului?

3. In ce masura va afecteaza deprecierea leului?





Leul s-a apreciat in schimb in raport cu francul elvetian, iar rata oficiala a fost cu 0,95 bani mai redusa, de la 3,5130 lei/franc la 3,5035 lei/franc.

Dobanzile practicate joi de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au ramas la un nivel redus, de 2,06 - 2,56%, intrucat vineri este ultima zi a perioadei de rezerva, iar banciel dispun de lichiditate. In schimb, randamentele la o saptamana au crescut usor, de la 4,59 - 5,09% la 5,51 - 6,01%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri