Romania este inca departe de o reforma legislativa cu impact real asupra sistemului de sanatate, schimbare care ar trebui sa ofere un pachet minim de servicii medicale celor care nu-si permit asigurari voluntare, potrivit lui Theodor Alexandrescu, CEO Alico Romania.
"Noua reforma in sanatate ar trebui sa ofere un pachet minim de servicii medicale celor care nu-si permit asigurari voluntare de sanatate si care au venituri mai mici de 2.000 lei pe luna. Pentru populatia cu venituri de peste 2.000 lei, reforma ar trebui sa prevada conditii fiscale favorabile, astfel incat sa isi poata cumpara acest pachet minim", a declarat Theodor Alexandrescu (foto).

In prezent, Romania este insa departe de o reforma legislativa cu impact real asupra sistemului de sanatate, este de parere seful Alico, in conditiile in care piata de asigurari private de sanatate se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare - 0,95% ca pondere in clasa asigurarilor de viata la 30 iunie 2011 -, desi subscrierile in acest sector s-au dublat in ultimul an.

La sfarsitul primului semestru din 2011, valoarea primelor brute subscrise in sectorul asigurarilor de private sanatate era de 8,1 milioane de lei, in crestere cu 212%, comparativ aceea perioada din 2010 - 2,6 milioane lei.

"In acest an, am remarcat o crestere de aproape 40% a volumului de prime subscrise pe clasa asigurarilor de sanatate comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Vom continua sa punem in prim plan aceste beneficii si sa ne implicam activ in promovarea reformei sistemului de sanatate din Romania, prin diverse evenimente si actiuni pe care le vom organiza si sustine pe aceasta tema", a spus Theodor Alexandrescu.

Conform unui studiu Mercury Research, trei sferturi dintre romani isi fac analize sau investigatii medicale o data pe an sau mai rar si numai o parte dintree acestea utilizeaza asigurari de sanatate (15%) sau abonamente medicale la clinicile private (26%). La nivelul Capitalei, mai mult de un sfert (26%) dintre bucurestenii au abonament la o clinica particulara, procent mai ridicat decat media la nivel national (12%). Daca, pentru cei mai multi, abonamentul la clinica este platit de compania la care lucreaza (69%), asigurarea de sanatate privata este platita de catre 67% dintre asigurati din venituri personale, in timp ce pentru restul aceasta este suportata de catre firma la care lucreaza. Suma anuala medie platita de catre asigurati se ridica la 1.000 lei.

Dezvoltarea segmentului de abonamente medicale a fost impulsionata de un avantaj fiscal important, numit Medicina Muncii, care este obligatorie si este practic total deductibila printr-un ordin al Ministerului Sanatatii atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

De mentionat ca deosebirea dintre un abonament medical si o asigurare consta in faptul ca aceasta din urma acopera si cheltuielile de spitalizare pentru un pacient, in timp ce abonamentele sunt destinate unor controale mai mult sau mai putin periodice si in general de preventie.

Piata de asigurari de sanatate, spre deosebire de piata abonamentelor medicale, este inca mult subdimensionata datorita lipsei facilitatilor fiscale aplicabile primelor pentru asigurari voluntare de sanatate. Odata cu reforma Sanatatii, este de asteptat si o crestere semnificativa a acestei piete.

Reforma, pas cu pas...

Cea mai vehiculata varianta de refor­ma­re a Sanatatii copiaza modelul adoptat in sistemul pensiilor administrate pri­vat (Pilonul II). Modelul presupune eliminarea monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in procesul de decontare cu spi­talele, prin privatizare si definirea unui pachet minim de servicii medicale, care ar impulsiona afacerile clinicilor si ale asiguratorilor.

O parte din banii administrati de CNAS ar trebui sa fie administrati de case private de asigurari de sanatate, este de parere seful Alico. S-ar crea, astfel, un model similar cu cel al pensiilor private obligatorii, iar privatizarea partiala sau totala a CNAS si definirea unui pachet minim de servicii medicale a reprezenta solutii pentru dezvoltarea pietei.

Ca urmare, o parte din con­tri­bu­tiile anuale obligatorii (4 miliarde de euro anual), ar urma sa fie virate catre com­paniile private de asigurari, iar fie­care contribuabil sa poata sa-si aleaga firma in functie de anumite criterii de calitate sau preferinte. De altfel, dupa 1990, toti ministrii Sanatatii a mentionat cuvantul "reforma" sau "pachet de servicii medicale de baza", dar de fiecare data masurile propuse au esuat lamentabil si chiar au inrautatit situatia din sistemul medical.

"Interventia sistemului privat in mecanismul decontarii ar insemna nu numai un transfer de fonduri dintr-un cont in altul, ci ar avea si un impact major asupra modului de evaluare a spitalelor, a medicilor, precum si in fixarea bazelor de tarifare care, in prezent, sunt stabilite empiric si nu, de exemplu, pe baza riscului de morbiditate", a declarat Theodor Alexandrescu.

Totodata, trebuie avut in vedere ca doar deductibilitatea, partiala sau totala, nu va rezolva complet problema asigurarilor medicale, dar ar creste nivelul contributiilor voluntare si poate oferi un start pentru investitii pe acest segment, atat din punct de vedere al furnizorilor de servicii medicale, cat si al asiguratorilor, apreciaza seful Alico.

Pe langa deductibilitate, ar trebui rezolvata si problema subfinantarii sistemului public de sanatate. Astazi, cele mai mari centre de consum din Sanatate raman spitalele si medicamentele. Medicatia se face haotic in Romania pentru ca nu exista niste ghiduri terapeutice. Ghidul terapeutic, elaborat de societatile medicale de profil, ofera o baza minima pentru un tratament, prin care consumul de medicamente se poate optimiza dat fiind ca trebuie sa urmeze un protocol. Toate lucrurile acestea trebuie sa respecte o standardizare si un control.

„O administrare privata ar conduce la o eficientizare a acestor cheltuieli, dar nu ar rezolva problema de subfinantare. Chiar daca se cheltuie tot mai multi bani pe actul medical, acesti bani raman insuficienti, iar calitatea actului medical pe care oamenii il primesc este mult redusa. Motivul este ca nu exista un control al calitatii, din punct de vedere al contributorului sau al celor cu care se face decontarea. Aceasta competitie care va aparea intre casele private de asigurari si casa nationala va duce la cresterea calitatii”, precizeaza Theodor Alexandrescu.

O alta masura care ar trebui sa deschida piata asigurarilor de sanatate este posibilitatea decontarii directe cu institutiile medicale de stat. In prezent, majoritatea asigurarilor de sanatate ofera decontarea cu indemnizatie prin care asiguratul primeste o suma de bani stabilita in contract pe care o poate utiliza pentru a achita serviciile medicale de care a beneficiat. Alico Asigurari este intr-o continua cercetare a pietei pentru a evalua conditiile de tratament din clinici.

"Toate aceste masuri au ca scop final cresterea calitatii actului medical pentru populatie si eficientizarea fluxului de bani din sistemul medical", conchide Theodor Alexandrescu.

Alico Asigurari Romania a subscris in anul 2010 cele mai multe prime brute (28,3 milioane de lei) in sectorul asigurarilor garantate - accidente si imbolnavire, pe clasa de asigurari de accidente si asigurari de sanatate, detinand o cota de piata de 73,17% pe aceste tipuri de produse.

Compania are in portofoliu asigurari de sanatate incepand cu anul 2008, iar ponderea acestui tip de produs din ultimii trei ani in structura portofoliului clasa B1 (asigurari de accidente si boala) + B2 (asigurari de sanatate) a fost de 7% in 2008, de 14% in 2009, iar in 2010 de 12%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri