Pierderile pe care le-ar provoca in sectorul rezidential un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, in conditiile in care valoarea totala a locuintelor la nivel national este estimata la 105,6 miliarde de euro, potrivit unor studii citate de PAID, scrie Mediafax.
"Expunerea rezidentiala totala in Romania este estimata la 105,6 miliarde de euro, din care valoarea locuintelor din mediul urban depaseste 60 miliarde de euro. Valoarea expunerii rezidentiale in Bucuresti este estimata la peste 12 miliarde de euro. Potrivit ultimelor studii realizate de experti internationali, pierderea modelata in sectorul rezidential, in cazul unui eveniment similar celui din 1977, se ridica la 4,8 miliarde euro la nivel national", a declarat luni directorul general al PAID, Marius Bulugea, prezent la un eveniment de specialitate.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a generat pierderi de peste doua miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei din acel an, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Din totalul pierderilor, peste 50% au fost la locuinte, in Bucuresti fiind 90% din victime si 70% din pierderi. Seismul a provocat decesul unui numar de 1.570 de persoane, la care s-au adaugat 11.300 raniti.

Cauza principala a pierderilor materiale si umane a constituit-o prabusirea a 28 cladiri inalte, construite inainte de anul 1940 fara masuri antiseismice, dar si avariile grave produse in unele unitati industriale sau ranirea din motive nestructurale in locuinta.

Datele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) arata ca, la 6 octombrie, numarul politelor obilgatorii in vigoare se ridica la 789.096 de contracte, cu un ritm mediu de subscriere diminuat semnificativ dupa data de 4 august.

Proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, tipul A de locuinta este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Tipul B de locuinta este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera cele trei riscuri.

"Un numar 479.378 de polite au fost incheiate pentru locuinte din categoria A, iar diferenta de 309.718 revine celor din grupa B", a spus Bulugea.

El a amintit ca, pentru protectia optima a portofoliului, PAID a beneficiaza de un program de reasigurare de tip excedent de dauna, care acopera portofoliul societatii pentru o valoare de 300 milioane euro; suma fiind mai mult decat acoperitoare pentru politele valabile gestionate de asigurator.

"Programul de reasigurare este plasat 100%, iar printre reasiguratorii participanti se afla cele mai mari nume ale industriei mondiale de reasigurari - Swiss Re, Munich Re, Hanover Re, Sindicatele Lloyd's, Patner Re, Sirius si Kiln", a mai spus seful PAID.

Societatea a inregistrat, pana la inceputul acestei luni, un numar de 75 de dosare de dauna, din care 32 au fost achitate, dintre care doua pentru daune totale (in localitatea Avrig, judetul Sibiu - locuinta de tip A si in localitatea Motca, judetul Iasi - locuinta de tip B). Daunele achitate insumeaza 290.000 de lei.

Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Platinum Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.

Fondul national locativ numara 8,39 milioane de locuinte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri