PAID, societatea care emite asigurarile obligatorii pentru locuinte, va aloca in acest an 1% din veniturile din 2014 pentru a realiza o campanie de informare a populatiei, menita sa aduca o crestere cu 10% a portofoliului de polite, de la 1,5 milioane in decembrie 2014.

"In 2014, veniturile din subscrieri ale PAID au atins 127 milioane de lei si vrem sa alocam pentru campania de informare a populatiei cu privire la polita PAD o suma reprezentand 1% din primele companiei. Derularea acestei campanii, aprobata de actionari, va aduce in acest an un plus de 10% la nivelul portofoliului de polite si, implicit, la cresterea gradului de cuprindere in asigurare a locuintelor la nivel national. Campania va incepe luna viitoare si se va derula pana la finele acestui an. Vrem sa derulam astfel de campanii in fiecare an pentru o mai buna informare a populatiei", a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Neacsu, la o intalnire cu presa. Campania de informare va fi derulata prin GMP PR, potrivit lui Neacsu, arata Mediafax.

PAID a incheiat anul trecut cu un portofoliu de 1,49 milioane de polite, dublu fata de 2013, dar in scadere de la un maxim de 1,57 milioane atins la inceputul lunii septembrie, potrivit datelor disponibile pe pagina web a companiei. De asemenea, societatea a platit in 2014 despagubiri de circa trei milioane de lei pentru un numar de 711 dosare. "In prezent, conform datelor existente la 10 februarie, portofoliul de polite PAD numara 1,507 milioane. Pentru acest portofoliu, expunerea companiei se ridica la 28,47 miliarde de euro. De asemenea, pentru acest portofoliu, programul de reasigurare atinge 450 milioane de euro, din care PAID are ca retinere proprie pentru primul eveniment suma de doua milioane de euro. Cu alte cuvinte, PAID va plati asiguratilor pentru daunele provocate de un cutremur sau o inundatie pana la doua milioane de euro, iar peste acest nivel platesc reasiguratorii, printre acestia numarandu-se Munich Re", a spus Neacsu.

Ce riscuri acopera asigurarile PAD

Ea a precizat ca valoarea programului de reasigurare a fost calculata conform normelor ASF. "Acesta valoare a fost calculata pentru un eveniment major care ar putea avea loc la 200 de ani si dauna maxima posibila de 1,5% din marimea portofoliului. Daca aceasta rata a daunei s-ar dubla, atunci si programul de reasigurare ar creste la 900 milioane de euro", a mai spus directorul general PAID. Neacsu a afirmat ca a informat ASF cu privire la posibila majorarea programului de reasigurare al PAID, care ar presupune fie o crestere a primei de asigurare cu 50%, fie introducerea unei fransize.de 5-10% din pretul politei PAD.

"ASF inca nu s-a pronuntat cu privire la aceste propuneri. In orice caz, majorarea pretului politei PAD se face prin ordin al presedintelui ASF, in timp ce introducerea unei fransize implica modificarea legislatiei primare, deci implicarea Parlamentului", a spus sefa PAID. Neacsu a afirmat ca a mai propus ASF ca PAID sa vanda direct polite PAD. "Conform legislatiei, PAID nu poate vinde direct polite PAD, ci doar prin brokeri", a mai spus Neacsu.

Cu un capital social de 19,4 milioane de lei, PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni. Primele polite ale PAID, cunoscute si sub denumirea PAD, au fost emise in iulie 2010. In 2013, primele subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte au crescut cu 149%, la 60,25 milioane de lei, de la 24,2 milioane de lei in urma cu un an, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia polite PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 euro (polite tip A) sau 10.000 euro (polite tip B), in functie de structura constructiva a locuintei asigurate. Politele tip A acopera daunele produse de inundatii, alunecari de teren si cutremur in limita a 20.000 de euro pentru locuinte cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. In cazul politelor tip B, suma asigurata se ridica la 10.000 euro si se refera la locuintele cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. Proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. Fondul locativ national numara aproximativ 8,4 milioane de locuinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri