Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva alunecarilor de teren, cutremurelor sau inundatiilor a inceput sa creeze disensiuni intre asiguratorii actionari PAID si autoritatile locale, cu privire la aplicarea amenzilor, in contextul alegerilor electorale din 2012.
Primarii care fac parte din Asociatia Comunelor din Romania, care numara peste 2.000 de localitati din 2.800 la nivel national, nu vor aplica amenzi cetatenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduc, dintr-un motiv foarte simplu: anul 2012 va fi unul electoral si nici un un primar care vrea sa fie reales nu se gandeste sa ii amendeze pe viitorii votanti.

Chiar daca asiguratorii care sunt membri PAID insista ca, prin aplicarea Legii 260/2008, autoritatile locale sunt obligate sa amendeze proprietarii locuintelor neasigurate, primarii vor aplica intr-o prima faza doar avertismente locatarilor, conform OUG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, pentru a ramane intr-o relatie amiabila cu acestia.

Potrivit legislatiei, aplicarea amenzii de catre primari se va face in baza listei cu proprietarii neasigurati pe care PAID o va intocmi si transmite autoritatilor locale. Prin compartimentul de specialitate, primarul va trimite in termen de trei zile de la data primirii listei scrisori de instiintare, cu confirmare de primire, catre debitori.

Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

"Polita obligatorie trebuia tratata ca si creanta fiscala locala, ca sa partajam impozitul pe cladiri cu aceasta obligativitate si sa avem posibilitatea s-o urmarim. Aceasta deoarece intra in atributiile noastre, nu ale Ministerului Administratiei si Internelor, sa sanctionam populatia fara asigurare de locuinta, care se va realiza cel mai probabil printr-un avertisment. Nu am dat amenda si n-o sa fie nici un primar care sa dea amenda, dar am instiintat cu fiecare ocazie, si la recensamant, din casa in casa. Nu am avut nici somatii scrise. Pe de alta parte, este important a-i instiinta pe oameni ca daca nu au asigurare nu mai primesc despagubiri de la Stat. A da avertisment inseamna ca ai indeplinit Legea", a declarat presedintele Asociatiei Comunelor, Emil Draghici (foto).

Declaratiile au fost date in cadrul Forumului International al Riscurilor Catastrofale (ICAR), editia a VIII-a, organizat de Media XPRIMM, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Institutia Prefecturii Municipiului Bucuresti.

Draghici, care conduce primaria Vulcana-Bai din 1990, a spus ca prima de asigurare pentru politele obligatorii emise de PAID ar trebui incasata de lucratorii primariei la inceputul anului, odata cu plata impozitelor si taxelor locale.

"Nu cred ca statutul acestora, de functionar public, este incompatibil cu activitatea de incasare a primei de asigurare, pentru ca este un contract de prestari servicii incheiat intre acesta si asigurator", a spus presedintele asociatiei.

O lege data in 2008 care se aplica abia in 2012

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat in luna iulie a acestui an ca termenul limita pentru incheierea politei a expirat la 5 august, dupa ce Ministerului Administratiei si Internelor anuntase, cu 6 luni in urma, amanarea aplicarii amenzilor pana la 15 iulie 2011 si eliminarea obligativitatii pentru cei care au incheiat o asigurare facultativa. Alte interpretari ale Legii 260/2008 spun ca primarii vor putea aplica amenzi doar din luna august 2012.

Faptul ca principala preocupare a romanilor a fost termenul de aplicare a amenzilor si nu constientizarea nevoii de asigurare a locuintelor, a fost evidentiat de evolutia subscrierii de asigurari obligatorii si facultative, care ori a scazut drastic, ori a crescut foarte mult intr-o perioada scurta de timp, numai in apropierea termenelor limita. Astfel, odata cu apropierea termenului de aplicare a amenzilor, in luna iulie subscrierile au crescut considerabil, atat pe asigurari obligatorii, cat si pe cele facultative.

Ca urmare, la sfarsitul lunii septembrie, la nivel national, numarul locuintelor asigurate era de 3,8 milioane, din care 3 milioane de locuinte prin asigurari facultative si 800.000 prin asigurari obligatorii, ceea ce inseamna un grad total de cuprindere in asigurare a fondului locativ al Romaniei de 45%.

CSA a precizat totodata ca a initiat cateva amendamente pentru modificarea Legii nr. 26/2008, cu privire la numeroasele inadvertente existente intre actele adoptate de Parlament si hotararile MAI. De asemenea, atat autoritatile locale cat si asiguratorii acuza faptul ca Legea in cauza NU ESTE CURATATA. O parte dintre articolele Legii nu mai reprezinta o referinta actuala si trebuie abrogate (de ex. art. 33).

Evolutia din 2011 a fost totusi dictata de concurenta dintre politele obligatorii, emise de PAID, si cele facultative, lansate la inceputul anului de asiguratori, produse care acopera si alte riscuri alaturi de cele incluse in polita obligatorie, la un pret similar - in jur de 20 euro. Companiile au folosit obligativitatea drept rampa de lansare pentru vanzarea de polite facultative, situatia era similara cu cea existenta inaintea lunii iulie a anului precedent, putin peste 15% dintre locuinte fiind asigurate la nivel national.

"Datorita concurentei in ultimul an am asistat la o reducere semnificativa a cotelor de prima la asigurarile facultative, desi numarul de polite incheiate a crescut, prima de asigurare pe aceste polite a scazut", a declarat Adrian Marin, membru in Consiliul Director UNSAR.

Astfel, desi aspectul pozitiv al presiunii puse pe preturile asigurarilor facultative a fost cresterea numarului de locuinte asigurate, oamenilor li s-a dat impresia ca o asigurare facultativa pentru locuinta ar trebui sa coste 20 euro.

"Asigurarile facultative ar trebui sa completeze si nu sa inclocuiasca asigurarile obligatorii pentru acestea din urma reprezinta un act de natura sociala. Acum asigurarile facultative sunt in concurenta cu asigurarile olbigatorii", a argumentat Emil Draghici.

Cum PAID, prin activitatea sa, nu a facut decat sa stimuleze pe ceilalti asiguratori care vand polite facultative, autoritati si jucatori implicati, sustin o separare a activitatilor de asigurare obligatorie si facultativa: industria asigurarilor sa incheie in continuare polite facultative,iar autoritatile locale - asigurarea obligatorie. Astfel, primele de asigurare obligatorie ar fi asimilate impozitelor pe cladiri, pentru populatia lipsita de resurse financiare, in timp ce cetatenii cu asigurari facultative ar fi scutiti.

In acest sens, potrivit presedintelui PAID, Marius Bulugea, Pool-ul a incheiat un protocol de colaborare cu Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale (ANPS), in baza caruia PAID a primit, pana in prezent, o lista cu aproximativ 55.000 de beneficiari de venit minim garantat, proprietari de locuinte, pentru care au fost achitate primele de asigurare si trebuie emise politele obligatorii. Pana la sfarsitul anului, ANPS va transmite PAID primele de asigurare pentru alte aproximativ 22.000 de beneficiari de venit minim garantat.

Pana la data de 06 octombrie 2011 PAID a subscris in total 789.096 de polite, cu un ritm mediu de subscriere diminuat semnificativ dupa data de 4 august 2011.

PAID a inregistrat, pana la inceputul acestei luni, 75 de dosare de dauna, din care 32 de daune achitate, dintre care doua pentru daune totale (in localitatea Avrig, judet Sibiu - locuinta de tip A si in localitatea Motca, judet Iasi – locuinta de tip B) si 290.000 lei, valoare daune achitate. PAID beneficiaza de un program de reasigurare de tip excedent de dauna, care acopera portofoliul pentru o valoare de 300 milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri