Cele mai mari banci austriece, Erste si Raiffeisen, prezente si pe piata locala, spun la unison ca sunt slabe sanse ca in Romania sa fie introdusa o taxa bancara, intrucat Banca Nationala s-ar opune unei astfel de masuri, insa o schimbare de guvern ar putea totusi schimba datele problemei.
"Nu exista planuri serioase de a introduce o taxa speciala pe banci, intrucat influenta banca centrala a Romaniei se opune unei astfel de masuri", se arata in raportul Sectorul Bancar din Europa Centrala si de Est 2011 realizat de Raiffeisen.

Pe de alta parte, CEO-ul Erste Group, Andreas Treichl, declara la sfarsitul lunii octombrie ca exista un risc scazut ca in Romania sa fie introdusa o taxa bancara, dar ca o schimbare de guvern ar putea modifica, totusi, datele problemei.

Totodata, directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu, arata ca masurile de impozitare suplimentara a bancilor cresc costurile imprumuturilor, iar consumatorii vor fi cei care vor plati mai mult.

„Daca politicienii cred ca prin taxe profiturile bancilor vor scadea, se inseala, pentru ca nici castigurile nu mai sunt cum au fost. Taxele pe tranzactii financiare forteaza bancile sa isi creeze propria lichiditate in loc sa atraga resurse de pe piata. Politicienii, nu doar la noi, ci peste tot, vor sa arate ca vor sa faca ceva, sa arate publicului ca ei sunt baietii buni si ii protejeaza pe consumatori, iar bancile sunt baietii rai”, a explicat Negritoiu.

Pana in prezent, statul roman nu a facut public niciun proiect cu privire la impozitarea suplimentara a a sistemului bancar. Singurul oficial al guvernului care s-a referit la taxarea bancilor a fost secretarul de stat in Ministerul de Finante, Gheorghe Gherghina, care a precizat, in luna septembrie a acestui an, ca statul studiaza atent impactul unei asemenea decizii.

Austriecii ar putea avea concurenta serioasa din partea rusilor

Potrivit analizei Raiffeisen, Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, si care recent a intrat pe piata din Europa Centrala si de Est prin preluarea operatiunilor din aceasta zona ale grupului austriac Volksbank, din tranzactie fiind exclusa subsidiara din Romania, ar putea deveni pe termen lung un competitor serios pentru bancile din regiune.

Raiffeisen arata ca Sberbank manifesta un interes explicit pentru piete precum Polonia, Romania sau Turcia, intrucat operatiunile preluate de la Volksbank International prezinta doua probleme – baza limitata de depozite in euro si dimensiune redusa a retelei.

In Romania, Banca Transilvania, CEC Bank sau Volksbank Romania sunt printre posibilele candidate pentru fuziuni si achizitii, in timp ce in Polonia numai putin de 7 banci ar putea fi implicate in astfel de tranzactii pe termen mediu si lung, conform raportului Raiffeisen.

„In Romania, chiar daca nu a existat deloc activitate in sectorul fuziunilor si achizitiilor anul trecut si in prima jumatate a acestui an, o intensificare in acest domeniu este probabila in viitor. Unele banci mai mici, controlate de investitori locali vor inregistra, probabil, pierderi in acest an si ar putea deveni tinte de preluare sau candidate la o recapitalizare de catre stat intr-o prima faza”, se arata in studiul bancii austriece.

Potrivit Raiffeisen, sectorul bancar din Romania este cel mai atractiv din Europa de Sud-Est (zona in care sunt incluse Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia, Bosnia-Hertegovina si Albania), intrucat tara are cea mai mare economie din regiune si pentru ca se estimeaza o crestere sustenabila in perioada 2011-2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri