Romania nu se poate gandi la adoptarea euro mai devreme de anul 2020, in conditiile in care tensiunile din zona euro persista si nu dau semne ca se vor linisti foarte curand, crede Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
„Primul pas pe care Romania trebuie sa il faca este sa vada daca adoptarea euro mai este valabila in aceleasi conditii din prezent, iar parerea mea este ca nu mai sunt valabile aceleasi cerinte, nu vedeti ce se intampla si cu aderarea la spatiul Schengen. Poate in 2015 vom intra in mecanismul ratelor de schimb (ERM II), iar pana in 2020 poate vom adopta euro. Eu cred ca se va pune mai mult accent pe disciplina fiscala si pe credibilitatea unui stat membru”, a declarat Negritoiu.

Acesta spune ca un stat va avea de indeplinit trei lucruri esentiale pentru a adera la zona euro - transparenta, politici fiscale predictibile si un grad de indatorare adecvat.

„O tara care vrea adoptarea euro trebuie sa adopte o guvernanta europeana si sa lase institutiile europene sa acceseze mai multe informatii locale. Se va mai pune accent si pe predictibilitatea incasarilor fiscale. Totodata va mai conta si politica monetara si nivelul de indatorare al tarii respective, expunerea pe valute straine sau pe moneda locala. Romania are un grad de indatorare nominal mai mic, daca ne uitam la datoria publica. De facto, datoria straina este mult mai mare luand in calcul si expunerea in euro ale cetatenilor sau ale societatilor comerciale”, a precizat directorul general al ING Bank.

Tratatul de la Maastricht contine cinci indicatori de convergenta nominala - rata inflatiei, rata dobanzilor pe termen lung, cursul de schimb in raport cu euro, deficitul bugetului consolidat si datoria publica. In prezent, Romania indeplineste doar doua criterii – datoria publica, care nu depaseste 60% din PIB si cursul de schimb, care se incadreasa in intervalul de fluctuatie al ERM II (+/- 15%).

„Exista o preocupare tot mai mare cu privire la expunerea in valute straine a unor cetateni din tarile membre UE. In situatia neadoptarii euro, in conditiile in care ai peste jumatate din creditele din economie in euro, atunci acesta este un mare factor de risc. Din aceasta perspectiva, exista o presiune asupra BNR din partea Bancii Centrale Europene sa reduca expunerea in euro, pentru a diminua gradul de risc si volatilitatea. Astfel, si noi dar si alte banci ne reducem expunerea pe euro. Regulamentul BNR nu este realizat pentru a restrange creditul in economie, ci ca sa il conduca spre lei”, a mentionat Misu Negritoiu.

Directorul general al ING Bank spune ca in sistemul bancar romanesc ponderea creditelor in euro este de peste 60%, fata de 40% in 2007.

Taxa pe tranzactiile bancare ii infatiseaza pe politicieni ca fiind „baietii buni”

Misu Negritoiu spune ca toate masurile suplimentare de supraveghere, inclusiv cele de capitalizare sau de impozitare cresc costurile imprumuturilor, iar acestea se resfrang in final tot asupra consumatorilor.

„Daca politicienii cred ca prin taxe profiturile bancilor vor scadea, se inseala, pentru ca nici castigurile nu mai sunt cum au fost. Taxele pe tranzactii financiare forteaza bancile sa isi creeze propria lichiditate in loc sa atraga resurse de pe piata. Politicienii, nu doar la noi, ci peste tot, vor sa arate ca vor sa faca ceva, sa arate publicului ca ei sunt baietii buni si ii protejeaza pe consumatori, iar bancile sunt baietii rai”, a completat seful ING Bank.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat ca o taxa pe tranzactiile financiare ar aduce venituri de 55 miliarde euro pe an, in conditiile in care in ultimii trei ani, statele membre au acordat ajutoare si garantii sectorului financiar de 4.600 miliarde euro.

1. Cand credeti ca Romania va adopta moneda euro?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri