Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, de la 6% la 5,75% pe an, si sa mentina nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii, potrivit Mediafax.
Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,75% se aplica incepand de vineri, 6 ianuarie.
Mai multi analisti au anticipat scaderea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, in pofida riscurilor generate de criza din zona euro. Sase din cei 11 analisti consultati de Reuters se asteptau la reducerea dobanzii cu un sfert de punct procentual, in timp ce restul de cinci au anticipat ca BNR va mentine nivelul de 6%, avand in vedere riscurile din zona euro si leul inca slab.

BNR a decis sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii constituite de banci la 20% din pasivele in valuta cu scadente sub doi ani si 15% la pasivele in lei cu maturitati similare.

"CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul CA al BNR.

BNR reafirma ca va continua gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Potrivit BNR, evaluarile actuale ale bancii centrale indica plasarea in luna decembrie 2011 a ratei anuale a inflatiei in apropierea punctului central al tintei de 3%, in linie cu prognoza BNR, si reconfirma perspectiva decelerarii in lunile imediat urmatoare atat a inflatiei totale, cat si a celei de baza, impreuna cu ajustarea descendenta a anticipatiilor inflationiste.

CA-ul BNR afirma ca, desi procesul de redresare a economiei romanesti a continuat, sustinut de dinamica favorabila a exporturilor, productiei industriale si a celei agricole, perspectivele activitatii economice pe termen scurt sunt marcate de sporirea incertitudinilor privind cresterea economica la nivel european si mondial, pe fondul inrautatirii apetitului global fata de risc si al accentuarii crizei datoriilor suverane din zona euro.

In acelasi timp, in pofida unei usoare accelerari in ultimele luni, cresterea in termeni anuali a creditului acordat sectorului privat, in principal a imprumuturilor in moneda nationala, ramane relativ modesta, inclusiv pe fondul accentuarii perceptiilor de risc legate de evolutia sectorului bancar european.

"In conditiile mentinerii incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile, conduita prudenta a politicii monetare va consolida perspectivele favorabile convergentei ratei inflatiei la tintele stabilite pe termen mediu prin intermediul ancorarii eficace a anticipatiilor inflationiste, stabilitatea preturilor reprezentand o preconditie a unei cresteri economice sustenabile si de durata", se arata in comunicatul detaliat transmis de CA-ul BNR.

Odata cu reducerea dobanzii de politica monetara de la 6% la 5,75%, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 1,75% de la 2%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 9,75% pe an fata de 10%.

"CA al BNR reitereaza de asemenea ca ajustarea graduala a conditiilor monetare este de natura sa contribuie nu numai la reluarea unei cresteri economice sanatoase, dar si la stimularea economisirii interne, inclusiv pentru a sprijini sustenabilitatea deficitului extern si a reduce dependenta de finantarile externe", se mai spune in comunicat.

BNR afirma ca va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea corespunzatoare a instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, si, pe aceasta baza, o crestere economica de durata, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 februarie 2012, cand va fi analizat raportul trimestrial asupra inflatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri