Anticipam aceste miscari de strada din momentul in care au fost anuntate masurile de austeritate, concepute in a revigora economia. Desi au functionat, ele au fost drastice, de neintalnit in alte economii europene, apreciaza Cristian Balanica (foto), general manager Piraeus Insurance Broker.
"Urmaresc evenimentele de cateva zile la televizor. Este un lucru firesc ca situatiile extreme sa genereze imediat reculuri in economie. Acest lucru se va simti imediat, chiar incepand cu ziua de fata. Intotdeauna miscarile de strada au avut repercursiuni directe si imediate in reliefate in desfasurarea cotitdiana a tuturor institutiilor care reglementeaza economia, iar noi nu vom fi ocoliti de reactia internationala", spune Cristian Balanica.

Seful Piraeus Insurance Broker este de parere ca atat timp cat o situatie sta sub semnul unei anumite stari de tensiune increderea investitorilor va cunoaste regrese importante. "De asta ma tem cel mai mult. Fragilitatea economiei noastre este binestiuta atat intern cat si extern. Suntem dependenti de imprumuturi pentru ca sa putem eficientiza unele domenii de activitate. Politicul trebuie sa intervina prin parghii detinute de el in rezolvarea situatiei de fata".

Protestul din piata Univesitatii nu l-a luat insa prin surprindere pe Cristian Balanica. El a declarat ca anticipa aceasta situatie din momentul in care au fost anuntate masurile de austeritate, concepute in a revigora economia. "Ele au functionat, dar au fost drastice, de neintalnit in alte economii europene, pauperizarea populatiei spunandu-si cuvantul in gradul de suportabilitate a cetatenilor, care la inceput de an s-au vazut confruntati cu alte scumpiri, exact ca in cronica unui eveniment asteptat".

Daunele s-ar putea ridica la 450.000 euro

"Citeam dimineata intr-un ziar adresat comunitatii oamenilor de afaceri ca si un magazin de telefonie mobila a fost afectat. Acolo, pe langa disparitia propriu-zisa a terminalelor sunt sigur ca exista si clauza de B.I. (Business Intreruption), o asigurare care face ca operatorul sa-si poata recupera si profitul rezultat in zilele care vor urma pana la remedierea pagubelor (cortine vitrate, furtul telefoanelor, ) pana la data la care magazinul respectiv va functiona la capacitatea de dinaintea intamplarii evenimentului", a spus Cristian Balanica.

Pagubele in cifre: 7 semne de circulatie distruse; 8 strazi cu pavaj si borduri lipsa: bd. Ion Ghica la intersectia cu Ion Nestor, bd. Ion Ghica la BCR, str. Baniei si intersectia cu bd. Bratianu, str. Cavafii Vechi nr. 115 (pavaj lipsa intre sinele de tramvai), bd. Nicolae Balcescu, str. Halelor. De asemenea, pavajul scarilor din fata Teatrului national a fost dislocat. Pe str. Stavropoleus, la 2 guri de canal, lipseste pavajul; 15 stalpi de iluminat deteriorati; 6 semafoare deteriorate; 22 cosuri de gunoaie deteriorate; geamuri sparte, sedii banci: filiala Bancpost Bratianu, filiala Millenium str. Halelor, filiala Reiffeisen bd. Corneliu Coposu; geamuri sparte la societati comerciale: Hanul lui Manuc, Kenvelo, Illoti, Pizzeria Domeni, ANGST, Bistro Manuc, Manuc Cafe, Floraria IC Bratianu, Agentia LOTO din Bratianu, Vodafone Corneliu Coposu, Unirea Shopping Mall; 8 panouri publicitare distruse; 5 chioscuri de ziare. Daunele totale s-ar putea ridica la sume curprinse intre 300.000 - 450.000 euro, avand in vedere si logistica Jandarmeriei cat si pagubele produse in domeniul privat.

"Cea mai potrivita solutie de asigurare in aceasta situatie ar fi fost o polita cuprinzand toate riscurile numite (ALL Risks). Cum asa ceva a inceput sa fie destul de scump, pentru vremurile in care traim, multe companii au preferat o polita basic, cu riscuri diminuate, iar altele chiar la autoasigurare - ceea ce nu recomand absolut deloc", apreciaza seful Piraeus Insurance Broker.

El a daugat ca multe companii de asigurare au riscul de vandalism standard oferit in contractul de asigurare. Interpretarea stricto senso a conceptului de vandalism reprezinta actiunea unei persoane sau a unui grup de persoane ce provoaca avarieri nejustificate si cu buna stiinta a unuo bun asigurat.

"Totul depinde de interpretarea lichidatorului de dauna atunci cand va fi chemat sa constate daunele provocate bunurilor asigurate. Cum aseara a fost o miscare spontana neautorizata de catre Primarie, sau alt for legislativ, cel mai mult inclin sa cred ca nu vor fi achitate indemnizatii de dauna in urma distrugerilor provocate. Clauzele speciale au fost si vor fi intotdeauna acordate de catre asigurator in schimbul unor prime consistente (vandalism, terorism). Nu multe companii beneficiaza de astfel de prevederi in contractele lor de asigurare", conchide Cristian Balanica.

Sursa foto: 1asig.ro



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri