Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, la 5,5%, in linie cu asteptarile analistilor. Rata dobanzii coboara astfel la un nou minim istoric, in contextul in care inflatia a atins in decembrie cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani.
Scaderea dobanzii va fi aplicata incepand de vineri, 3 februarie, si odata cu reducerea dobanzii de politica monetara de la 5,75% la 5,5%, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit coboara la nivelul de 1,5% de la 1,75%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 9,5% pe an fata de 9,75%, informeaza Mediafax.

De la inceputul anului, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, prima taiere de 0,25 puncte fiind aplicata din 6 ianuarie, ceea ce arata o ingrijorare mai mare a bancii centrale in ceea ce priveste perspectivele unei recesiuni economice decat in privinta ratei inflatiei. In acelasi timp, BNR se pare ca mizeaza pe o politica monetara relaxata pe termen lung din partea Bancii centrale Europene, ceea ce va face ca diferentialul de doband sa ramana suficient de larg pentru a nu pune presiune pe cursul de schimb.

Tot joi, conducerea bancii centrale a hotarat sa mentina nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv de 15% pentru moneda nationala si 20% pentru devize straine.

CA-ul BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 februarie 2012, in cadrul careia va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al sedintelor dedicate politicii monetare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri