Luna trecuta in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate peste 288.000 contacte futures si optiuni, stabilindu-se un nou maxim de lichiditate, media zilnica fiind de 14.400. In ceea ce priveste lichiditatea, ea s-a ridicat la aproape 150 milioane euro.

"Pozitia BMFM Sibiu in cadrul pietei de capital a fost confirmata de rezultatele excelente din februarie, inregistrandu-se o crestere de zece ori fata de perioada similara a anului trecut si de 77% comparativ cu totalul din 2005. Aceste cifre ne indreptatesc sa credem ca in primul trimestru vom depasi totalul tranzactiilor din 2005", a declarat presedintele bursei, dl Teodor Ancuta.

"In februarie, nehotararea de pe piata de capital, care a avut ca efect volume mai mici de tranzactionare, a avut drept consecinta deplasarea speculatorilor catre bursa sibiana, unde au putut obtine randamente mai bune, generand totodata o lichiditate crescuta. Au existat asadar numeroase zile cand am putut fi martorii, pentru anumite titluri, a unor volume egale sau chiar mai mari pe piata sibiana in raport cu cele de pe piata spot", a afirmat Bogdan Ungureanu, broker la BT Securities SA.
In acest sens se remarca, in special, evolutia derivatelor pe SIF 5 si SIF 2, care au marcat constant volume mai mari comparativ cu cele contabilizate pe piata spot.

Preturile titlurilor cele mai tranzactionate au avut, in majoritate, deprecieri, inchizand luna la valori mai mici fata de cele de la sfarsitul lui ianuarie.

"Un fenomen interesant a fost faptul ca piata a evoluat, mai mereu, dupa RRC, iar scaderile nu au avut de fiecare data o justificare logica. Evolutia lunara a SNP si TLV a evidentiat potentialul acestora, anul in curs anuntandu-se a fi unul al sectorului bancar si petrolier", a precizat Ungureanu. SNP au fost cele mai atractive titluri ale lunii, cu aproape 66.000 de contracte, in timp ce TLV s-au delimitat de traseul descendent al preturilor, incheind luna cu cresteri de 0,02 lei pentru martie si 0,005 lei pentru iunie.

Euro a scazut pentru iunie la 3,4651 lei

Ieri, in piata la termen de la Sibiu euro a continuat sa scada atat pentru finele lunii cat si pentru jumatatea anului. Astfel, pentru aceasta luna tranzactiile au fost realizate la 3,47 - 3,4710 lei, iar pentru iunie la 3,4651 lei, in timp ce raportul dolar/leu a fost cotat la 2,9051, respectiv 2,97 lei.

In ceea ce priveste paritatea euro/dolar ea a fluctuat pentru finele lunii intre 1,1945 si 1,1960 dolari iar pentru iunie pretul de cotare a fost stabilit la 1,199 dolari. Cu unele exceptii, pe segmentul derivatelor pe actiuni trendul preturilor a fost unul pozitiv.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri